2012. november 30., péntek

Sajtos bundáshús

Tepsis hús, ez is Anyukám receptje. Ő is szereti az egyszerű, gyors, finom ételeket. 
Hát még én...



Hozzávalók:

  • 4 szelet (400 g) sertés karaj
  • 150 g trappista sajt
  • 4 púpos evőkanál tejföl
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma
  • mustár
  • bors
Vékonyan kiolajozott tepsibe rakjuk a kiklopfolt hússzeleteket.
Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd rányomjuk a fokhagymát. Most jön a mustár, a tejföl és a tetejére a reszelt sajt.




200 fokon 30 perc alatt megsütjük.

A sütési idő felétől a tepsit az alsó rácsra áttehetjük, hogy alul is megpiruljon a husi.
Én sertéshúsból szoktam elkészíteni, de csirkéből is finom lehet.

2012. november 27., kedd

Feketeerdő torta

Régen ez volt a kedvenc tortám. Mindig ezt kértem szülinapomra. Aztán megtanultam elkészíteni.
 Most barátnőm fiának sütöttem, kérésre.

Feketeerdő torta
Kakaós piskóta hozzávalói 26 centis formához:
  • 8 egész tojás
  • 160 g finom liszt
  • 40 g kakaópor
  • 80 g darált mandula
  • 240 g kristálycukor
  • 2 teáskanál étolaj
  • 1-2 csepp ecet
  • csipet só
A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, majd ecsettel vékonyan kikenem olajjal vigyázva, hogy csak az alját, az  oldalát ne érintsem!
A lisztet a kakaóporral és a darált mandulával összeszitálom.
Az egész tojásokat a cukorral magas fordulaton kihabosítom robottal. Mivel nem választottuk szét a tojásokat, ezért a habosítás elég hosszú időt vesz igénybe. A cél, hogy minél több levegőt juttassunk a masszába!
Kb.: 6-8 perc után hozzáadom az ecetet és még 2 percig magas fordulaton keverem. 
A kakaós lisztet  most már csak fakanállal 4 adagban hozzákeverem a habos masszához óvatosan, de határozottan, hogy aránylag homogén legyen a végeredmény. 
Most hozzáadom az olajat, azzal már ne sokat keverjük, nehogy összeessen a tészta. 
Most már mehet a formába a massza. 

A spatulával középről kifelé felhúzzuk a tésztát a forma oldalán a karima tetejéig, hogy sütéskor ne púposodjon fel a torta teteje. (krátert hozunk létre)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 40-50 percig sütőm. Tű próba! Ha kell, még tegyük vissza!
Rácsra téve kihűtjük, majd a szélét késsel körbevágjuk, leveszem a karimát, lehúzom az aljáról a papírt.

Most a töltelékek jönnek.

Csokis krémhez:

4 dl tejszínt felforralunk, 250 g darabolt étcsokit elkeverünk benne, 2 tojás sárgáját hozzáadunk, majd hagyjuk kihűlni.
100 g vajat 3 evőkanál porcukorral habosra kikeverünk, hozzáadjuk a tejszínes csokit és jól felverjük.

Tejszín réteghez:

4 dl tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral jól felverünk, majd hozzáverünk 2 csomag habfixálót.

Meggy réteghez:

1 üveg meggyet (nettó tömeg 700 g, töltőtömeg: 350 g)
1 evőkanál étkezési keményítővel csomómentesen elkeverünk, felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
(tegyünk félre 16 db meggyet a torta díszítéséhez, és 9 evőkanál levet a piskóta meglocsolásához, mielőtt nekikezdünk a felfőzésnek)

A felvert tejszín és a csokis krém tölteléket külön-külön nyomózsákba töltjük. 
Ha az nincs, akkor sima nejlonzacskóba töltjük a krémeket, aminek a sarkait ollóval kivágjuk.

Ezután a kakaós piskótalapot vízszintesen 3 részre vágjuk.
Az alsó lapot közvetlenül a tortatálra fektetjük, amin majd tálalni szeretnénk. Később már nem tudjuk mozgatni a kész tortát!



Locsoljuk meg 3 evőkanál meggylével.
Kívülről befelé elkezdjük megtölteni a lapot. Először a tejszínessel , majd a csokissal, megint tejszínes, végül középre megint a csokis töltelékkel rajzolunk köröket, annyi közzel, hogy a meggyes töltelékkel kis kanállal ki tudjuk tölteni. Ha van tortakarikátok, azt tegyétek a torta köré, vagy a sütőforma oldalát pattintsátok vissza, hogy legyen kerete a tortának.



Tegyük rá a középső lapot. Locsoljuk meg 3 evőkanál meggylével. Most fordított sorrendben kezdjük a töltést. Először a csokikrémet, habot, csokikrémet, habot nyomjuk, majd a hézagokat kitöltjük a meggy töltelékkel. 




Rátesszük a tetejét, meglocsoljuk 3 evőkanál meggylével.




Jó esetben a meggyes töltelék elfogyott, a habból muszáj megmenteni a díszítéshez egy kicsit, a csokisból marad majd bőven bevonni a torta tetejét és oldalát.

Most jó lenne hűtőbe tenni egy pár órára. A maradék csoki tölteléket addig hagyjátok szobahőmérsékleten, mert hűtőben megszilárdul, nem lehet kenni! 
Majd az oldaláról levesszük a karimát és a maradék csokis krémmel bevonjuk a tortát.
A tejszínhabbal, meggyel és egy kevés csoki darával, vagy csoki lapocskával feldíszítjük.

Eddig tudtam fotózni. 


Itt még nem tudom milyen a belseje...
Aztán kaptam képet, amin látszik a belseje is.

Fotó: Éliás Róbert
Azt mondták finom volt...

2012. november 23., péntek

Üveges brownie

Arra gondoltam, hátha van olyan aki nem ismeri ezt a saját készítésű ajándéknak való ötletet! Évekkel ezelőtt karácsonykor megfertőződtem ezzel a kis üveges "csodával". Akkor minden barátnőmet ezzel ajándékoztam meg. Mutatós, kreatív ajándék. 
Ja, ... nem utolsó sorban megsütve nagyon finom!


Hozzávalók (1 literes Ikeás üveghez):

  • 170 g barna cukor (ha van: lágy sötétbarna nádcukor)
  • 170 g fehér cukor
  • 40 g cukrozatlan kakaópor
  • 200 g sima liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • 120 g durvára tört dió

A lisztet a sütőporral és a sóval összeszitáljuk. 
A hozzávalókat a következő sorrendben óvatosan az üvegbe rétegezzük:

  1. barna cukor
  2. fehér cukor
  3. kakaópor
  4. liszt
  5. dió






Az üveget lezárjuk, majd a következő használati utasítást kötjük az üvegre:
  1. a Brownie-Mixet az üvegből egy tálba önteni és fakanállal összevegyíteni
  2. 170 g olvasztott vajat és 3 felvert egész tojást hozzáadni
  3. az egészet rövid idő alatt fakanállal összekeverni, hogy sima tésztát kapjunk
  4. egy kb: 20x30 cm-es szögletes vajazott formába önteni, 175 fokon 30-40 percig sütni



Szerkesztettem még anno ajándékkísérőt is hozzá, ha van kedvetek, kinyomtathatjátok! 

Tojáshéj színű kartonra nyomtattam!
Szerintem más recepttel is működik. Ha van bevált sütitek, üvegbe vele...
Jó kísérletezést!

2012. november 19., hétfő

Gyors áfonyás almás pite

Most egy nagyon egyszerű, gyors sütemény jön. Alaprecept szerint almás. Nekem volt egy doboz áfonyám, azt is belesütöttem. Mert ugye az áfonyától csak jobb lehet! 
Hétvégén ezt nassoltuk.



Hozzávalók:
  • 3 db alma (szerintem a savanykás a legjobb)
  • 1 doboz (125 g) friss áfonya (elhagyható!)
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 2 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 100 g szoba hőmérsékletű vaj
  • 100 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • vaj és liszt a formába
Az almákat hámozzuk, negyedeljük, magházukat eltávolítjuk, vékonyra felszeleteljük. Az almaszeleteket a citrom levével meglocsoljuk.
A cukrokat keverjük habosra a vajjal, majd a tojásokkal is habosítsuk ki. A sütőporral elkevert lisztet és a citrom reszelt héját spatulával keverjük a masszába. Alaposan kivajazott, liszttel meghintett 26 cm-es formába öntjük a tésztát. A tetejére halmozzuk a gyümölcsöket.

Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 40 percig sütjük.

Végül fahéjas porcukorral meghintjük.

2012. november 15., csütörtök

Francia palacsinta


Olaj nélküli, vajas palacsinta! Sok tojással. Tudom most az egekben van a tojás ára, a vaj is nagyon drága! Nem átlagos palacsinta, ne ezt süssétek a "mindennapokra". De... Próbáljátok ki, mert nagyon finom! '93-ban ritkaság számba ment, hogy vásárláskor ajándékot adtak. Nem is értettem, hogy vasalóhoz miért adtak palacsintasütőt, de így volt. Olvastam a sütő aljába égetett receptet, kipróbáltam, azóta ez a favorit!




Hozzávalók kb. 25 db palacsintához:
  • 360 g liszt
  • 6 db tojás
  • 6 evőkanál olvasztott vaj
  • 1 csipet só
  • 8 dl tej
  • 3 evőkanál konyak vagy rum (nálam a rum játszik)

Öregecske, majd' 20 éves sütőm. Már csak emlék, eltettem!

Habverő segítségével csomómentesre kikeverjük a tésztát. Minimum fél órát pihentetjük. Az első palacsinta sütése előtt egy minimális zsiradékot lehet a sütőbe tenni. Két palacsintasütővel sütök, nekem csak az öregbe kell zsiradék. 
Az alkoholtól egyenletesen barnul a tészta, könnyű lesz az állaga. A vajtól nem lesz zsíros a tapintása. Tudom, hogy nem egy gazdaságos recept, de fincsi!

2012. november 13., kedd

Mozzarellás cukkini saláta

Ezt a salátát nem nagyon kell fényezni...
Egyszerűen finom!
Régebben drága pénzért vásároltam, hogy ehessem. Most gyorsan összedobom...
Fincsi hús mellé köretnek, vagy egyszerűen vacsorára pirítóssal!



Hozzávalók:
  • 2 közepes cukkini
  • 2 csomag mini mozzarella
  • 1/2 üveg olajban eltett szárított paradicsom
  • olívaolaj
  • fűszerezéshez: morzsolt oregánó, só, bors


A cukkinit szeleteljük, aprítjuk, sóval, borssal megszórjuk,kevés olíván roppanósra grillezzük.


Ha a cukkini kihűlt összeállítjuk a salátát. Egy tálban a cukkinihez hozzáadjuk a mozzarellát, oregánót és az apró kockára vágott szárított paradicsomot. Meglocsoljuk egy pici olívával. Egy pár órára hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.

2012. november 10., szombat

Sütőtökös brownie

Maradt egy kis darab sütőtököm a kuglófból. Ez a brownie elcsábította a tököt!
Én meg a sütőformát Tesómtól! Pedig névnapjára kapta!!! Óóóóó...


Hozzávalók: (24x24 cm formához - az enyém 24x21 centis)

  • 85 g vaj
  • 115 g étcsokoládé
  • 130 g cukor
  • 2 nagy tojás
  • 1 tk. vaníliakivonat
  • 70 g liszt
  • 1 ek. cukrozatlan kakaópor
  • egy csipet só
  • 80 g apró kockákra vágott étcsoki
Sütőtök krémhez:
  • 200 g tisztított tök
  • 2 evőkanál barna cukor
  • 250 g mascarpone
Először a tisztított tök kockákat nagyon kevés olajon puhára pároljuk 2 evőkanál barna cukorral. Rúdmixerrel pürésítjük, hozzáadjuk a mascarponét is.

A csokit és a vajat óvatosan összeolvasztom. Hozzáadom a cukrot a tojásokat és a vaníliakivonatot majd jól kihabosítom a masszát. A lisztet összeszitálom a keserű kakaóporral, sóval, hozzáadom a csokidarabkákat, majd fakanállal (szilikon spatulával) könnyedén a csokimasszához keverem.

Sütőpapírral bélelt formába kanalazzuk a masszát. Erre jön a  tökkrém, amit rásimítunk, majd a csokikrémmel "összeborzolunk". 

Én késsel csináltam
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt készre sül. 
Ezt sem szabad túl sütni, nehogy kiszáradjon, krémesnek kell maradnia!


Nem sokáig "élt", hamar kivégeztük.

2012. november 9., péntek

Sajtos rúd

Most ez a kedvenc sajtos ropogtatnivalónk. Egyszerű, kevés hozzávalóból.

Nagyon sajtos!

Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 30 dkg vaj
  • 6 evőkanál tejföl
  • 25 dkg sajt reszelve (fele a tésztába, fele a tetejére)
  • 1 evőkanál só
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, majd a többi hozzávalót is beledolgozzuk, a sajt felét meghagyjuk a tetejére. Kinyújtjuk, tojással megkenjük, a maradék sajttal megszórjuk, rudakat vágunk belőle, sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk. 


Előmelegített sütőben 180 fokon 15-20 percig sütjük.

2012. november 8., csütörtök

Fűszeres sütőtök kuglóf

Ha egy kicsit több mézeskalács fűszert tettem volna bele, sütés alatt az illatától simán karácsonyi hangulatba kerültem volna! De ez még nem Adventi készülődés!


Hozzávalók 23 cm-es kuglóf formához:
  • 450 g liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 120 g szobahőmérsékletű vaj
  • 200 g cukor
  • 2 egész tojás
  • 2 dl natúr joghurt
  • 1 dl olaj
  • 350 g reszelt sütőtök (nagy lyukú reszelőn reszeltem, nem volt türelmem a kicsihez!)
  • tetszőleges fűszerek (gyömbér, szegfűszeg, fahéj, ...) Én 1 csapott teáskanál mézes fűszert tettem bele. (Legközelebb nem csapott lesz!) A hétvégi WAMP Spájz-on vettem. 

Annyira finom!!!
A lisztet a sütőporral összeszitáljuk. A vajat a cukorral kihabosítjuk, majd egyesével kikeverjük a tojásokkal. Hozzáadjuk a fűszereket, joghurtot, olajat, sütőtököt, majd fakanállal a lisztet is hozzákeverjük. Vajazott, lisztezett formába töltjük, előmelegített sütőben 180 fokon 55-60 percig sütjük.

Ha kihűlt, cukormázzal vonjuk be. 150 g átszitált porcukorhoz 2 evőkanál citromlevet és 1 evőkanál vizet keverünk, a süti tetejére csurgatjuk!

A sütőtöktől jó szaftos lesz.

2012. november 6., kedd

Hamburger

Finom édeskés buci, igazi marhahúsos szalonnás húspogácsával. Megéri a fáradtságot, igazi kedvenc! Fogjatok hozzá, imádni fogjátok!

Ennivaló, nem?

Buci hozzávalói:
  • 600 g liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 100 g joghurt
  • 1 egész tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
Akinek van kenyérsütőgépe, előnyben van. Minden hozzávalót csak bele kell tenni a gépbe, egy 20 perces programmal kész is a tészta. Kelesztőtálba átrakjuk a tésztát, duplájára kelesztjük. 
Majd 10 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formázunk mindből, sütőpapíros tepsire ültetjük a gombócokat, majd konyharuhával letakarva megint duplára kelesztjük.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

Mehetnek a sütőbe!
Előmelegített gőzös sütőben 180 C fokon 18 percig sütjük.


Tesókám kérésére ideírom, hogy mióta légkeveréses sütőm van úgy 11 éve, nem nagyon használok sima légkeverés nélküli funkciót. Leginkább alsó-felső légkeveréssel sütök mindent. Ha valami extra lesz, jelzem! 

A hús receptje egy régebbi Nők lapja konyhából van. Ott 300 g darált marhahúshoz volt megadva a többi hozzávaló. Nekem a hentes sikeresen 500 grammot mért ki a szokásos maradhat? kérdéssel. Most az egyszer nem bántam. Ennyi bucihoz valójában kell is fél kiló hús. Módosítottam a receptet, fogyókúrázók lapozzanak, nekik nem való!

Hamburgerhusi hozzávalói:
  • 500 g darált marhahús
  • 150 g darált füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész tojás
  • 2 teáskanál mustár
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
A szalonnát a hagymával ledaráljuk, hozzáadjuk a húshoz, majd minden hozzávalót összedolgozunk. Betesszük a hűtőbe, jót tesz neki a pihenés! (Amíg a bucik elkészülnek, maradhat a husi a hűtőben!)
Zsiradék nélkül, forró serpenyőben 10 lapos pogácsát sütünk. 
A tekintélyes mennyiségű zsírból hamar kiolvad annyi, hogy ne kelljen sütés előtt olajat adni alá!


Bye, bye Fast Food!

2012. november 3., szombat

Sajtos mini quiche

Most gondoltam azokra is, akik nem tudnak összedobni pillanatok alatt egy omlós tésztát, idő szűkében vannak. Mirelit leveles tésztából is lehet pillanatok alatt finom vacsit készíteni. Nekem egy 500 grammos leveles tészta figyelt a fagyóban. Húsos batyuhoz vettem, de rászoktam a Tante Fanny tésztára, így rakosgattam már egy ideje a mirelitet. Volt még fél camambert sajt, egy kis cheddar, trappista. Maradék felhasználós recept jön.

Salátával könnyű vacsi!

Hozzávalók 6 db 13 cm átmérőjű mini tart formához:
  • 1 csomag leveles tészta
  • maradék sajtok
  • paradicsom
Az öntethez:
  • 200 ml tejszín
  • 3 egész tojás
  • só, bors
  • petrezselyem, vagy ha van snidling
A tésztát felengedés után kinyújtjuk, mini piteformába igazítjuk. Akinek nincsenek ilyen formái, nyugodtan bélelje ki a muffin formákat, régen én is olyan ultra kicsi pitéket sütöttem!
Majd a formák aljára dobáljuk a maradék sajtkockákat, koktélparadicsomot, majd ráöntjük a jól kikevert öntetet. Ne legyenek tele a formácskák!

Cheddar sajt golyócskák vannak középen!
Reszelt sajttal megszórjuk, előmelegített sütőben 180 fokon 40 perc alatt készre sülnek (az én sütőmben)!

Sajnos később összeestek!!!

Jó étvágyat!

2012. november 1., csütörtök

Kakukkfüves sütőtök krémleves

Abban biztos vagyok, hogy mindenki tud, szokott töklevest főzni.
Ez az én verzióm.

Hokkaido tök
Hozzávalók:
  • 1,5 kg tök 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
Küzdelmes munkával megszabadítjuk a tököcskét a héjától, magjaitól, daraboljuk, tepsibe szórjuk. (A héját sütés után is el lehet távolítani!) A hagymát nagyobb darabokban, a fokhagymát szeletekben a tök közé keverjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Ez a Hokkaido tök hamar sül.
A megsült tököt áttesszük egy fazékba, annyi forró vizet töltsünk rá, hogy jócskán ellepje, mert pürésítés során sok vizet felszív a tök. Merülőmixerrel simára dolgozzuk, itt lehet a vízmennyiségen korrigálni. Aki használ leveskockát, az azzal főzze fel, én csak egy kis biovegetát tettem bele. Ha kész, zárjuk le alatta a tüzet, és szűrőn át engedjük a levesbe a tejszínnel kikevert tojássárgáját. 
(Nem szabad már forrnia a levesnek, mert a tojássárga kicsapódik, és rántotta lesz belőle.)



Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk!
A kakukkfűtől elég jó, különleges lesz az íze!

LinkWithin