2013. február 26., kedd

Fordított narancstorta

Ez egy nagyon egyszerű sütemény, könnyű elkészíteni, mutatós és nagyon finom! 
De csak kezeletlen héjú, vegyszermentes narancsot használjatok hozzá!



Hozzávalók 24 cm-es piteformához
  • 30 dkg narancs héjastól 
  • 15 dkg cukor
  • 1,5 dl víz


A tésztához:
  • 2 nagy tojás
  • 10 dkg cukor
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 6 dkg darált dió, vagy mandula, vagy mogyoró
  • 6 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor


A narancsokat jól megmostam és kenyérszeletelővel jó vékony karikákra vágtam. (Nekem 2 egész narancs volt 30 dkg.)
A vizet a cukorral felforraltam, a narancskarikákat beletettem és jó 10 percig főztem a szirupban.


A narancsot áttesszük egy 24 cm-es piteformába, a szirupot ráöntjük.
A  tojásokat jó habosra keverjük a cukorral. Hozzáadjuk a vajat, azzal is keverjük egy rövid ideig. Majd spatulával vagy fakanállal hozzákeverjük a sütőporral elkevert diós lisztet.


A tésztát a narancs tetejére öntjük és előmelegített sütőben 180 °C fokon süssük 20-25 percig.
Hagyjuk 10 percig a formában, majd egy nagyobb tányért a formára borítva megfordítjuk a tortát, így a narancskarikák felülre kerülnek!


Nekem van egy 24 cm átmérőjű teflonos serpenyőm amit sütőbe is tehetek, így a szirupfőzéstől a sütésig ebben eltudtam készíteni a sütit. Akinek nincs ilyen serpenyője, az kövesse a fenti utasításokat!



2013. február 25., hétfő

Sült padlizsángolyók paradicsomos spagettivel

Nagy kedvenc! 
Nem mondom, hogy padlizsán szezon van, de még így is olcsóbb mint a hús. 



Hozzávalók:

  • 3 nagyobb padlizsán
  • 150 g pecorino sajt (én Grana Padanot használtam)
  • 3 nagy szelet (rozs)kenyér
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 egész tojás
  • 1 teáskanál só
  • morzsolt bazsalikom, kakukkfű, ... ízlés szerint


A padlizsánokat félbevágom, bevagdalom, sózom, borsozom, előmelegített sütőbe tolom. 
200 fokon 40-45 perc alatt barnára sütöm.

Még melegen megszabadítom őket a héjuktól, szűrőbe teszem csöpögni, szikkadni. Pár méter konyhai törlőpapírt is elhasználok, hogy minél kevesebb nedvesség maradjon a sült padlizsán húsában. Sütésnél előny, így nem fröcsög!

A kenyérszeleteket felkockázom, morzsásra őrlöm késes robottal (turmixal?). Hozzáadom a padlizsánt, a reszelt sajtot, a tojást, a fokhagymát, a fűszereket és kézzel jól összekeverem mint egy fasírtot.



Kis gombócokat formázunk, forró olajban kisütjük. Vigyázzunk, mert hamar megég! Sütés közben mérsékeljük az olaj hőmérsékletét! 

Spagettivel és paradicsomszósszal tálaljuk. Én 1 fej apróra vágott hagymát és 2- 3 gerezd zúzott fokhagymát egy kevés olívaolajon megfuttatok, ráöntök 2 doboz hámozott darabolt paradicsomkonzervet, fűszerezem (só, bors, bazsalikom, kakukkfű, oregánó, ...),majd jól összefőzöm. 

2013. február 20., szerda

Csokis csigák

Zavarba ejtően hasonlít egy kakaós csigára, de nem az! A kakaós csigák kifinomultabb változata. Persze ez is élesztős tésztából van, a tölteléke kakaópor helyett keserű csokiból. Megint elővehettem a kis mérőedényeimet, mert a recept csészényi egységeket adott meg!



Hozzávalók:

  • 1/2 csésze tej (125 ml)
  • 20 g friss élesztő
  • 1/4 csésze kristálycukor (50 g)
  • 2 csésze liszt (250 g)
  • 1/2 kávéskanál só
  • 1 egész tojás
  • 3 evőkanál (50 g) szoba hőmérsékletű vaj
Töltelékhez:
  • 220 g csokoládé (nekem 55 %-os)
  • 1/4 csésze kristálycukor (50 g)
  • 3 evőkanál (50 g) szoba hőmérsékletű vaj
  • 1 csipet só
Tetejére:
  • 1 egész tojás

A tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A mixertálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, vajat, tojást és végül a futtatott élesztőt. Jól kidagasztjuk a tésztát, ami egy sűrű nokedli tésztára fog hasonlítani. Nem baj, ilyennek kell lennie, majd a hosszas kelesztés alatt szépen összeáll.


A tésztát letakarva legalább 1 órára félretesszük kelni.
Addig kimérjük a töltelék hozzávalóit, amit a recept szerint késes aprítóban kellene morzsásra darabolni. Ennek hiányában én a turmixomat használtam.


A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk. 

Itt látható milyen könnyű tésztát készítettünk.
Lefedjük egy tállal és még 5-10 percig pihentetjük, majd a tetejét is megszórjuk liszttel és kb: 30X40 centisre nyújtjuk.
Egyenletesen elosztjuk a tésztán a csokimorzsákat és mint a bejglit feltekerjük. 12 részre vágjuk és vajazott muffin formába rakosgatjuk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Az egész tojást kicsit felverjük, majd a csigák tetejét megkenjük.


Előmelegített gőzös sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.


Hihetetlenül könnyű szinte légies tésztából egy nagyon laktató sütit kaptunk, ami egy tartalmas leves mellé ideális ebéd. 


Ha reggelire szeretnénk tálalni, akkor a muffin formát (a nyers csigákkal) olajozott folpackkal letakarva hűtőbe kell tenni. Reggel sütés előtt megkenni a tojással, és hideg sütőben kezdeni a sütést! Próbáljátok ki! Mennyei!!!

2013. február 18., hétfő

Oroszkrém torta

Jobban mondva zsúrtorta. Ilyenkor sok a torta nálunk, itt az ünneplés ideje, sok a szülinapos. Ezért most már csak zsúrtortát akartam sütni, elég már ennyi is.



Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

  • 4 egész tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 140 g finomliszt
  • 1 kávéskanál ecet
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 csipet só
A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, olajjal átkenem (de csak a papírt) és liszttel meghintem. 
Mixerrel jó habosra keverem a tojásokat a cukorral. Ez kb. 6 perc legyen, jó sok levegőt kell a tésztába juttatnunk, ez a lényeg. Így nem kell bele sütőpor! Hozzáadom az ecetet is, ezzel is keverem még 1 percig. Ezután a sóval kevert lisztet fakanállal óvatosan belekeverem, majd az olajat is lazán hozzáadom. 
Az előkészített formába öntöm a tésztát és előmelegített sütőbe teszem. 
180 fokon sütöm 5 percig, majd visszaveszem a hőmérsékletet és
170 fokon még 25-30 percig sütöm. (Tűpróbáig!)

A tetejét később egyenesre kellett vágnom a púp miatt.
Krémhez:
  • 3 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1,5 dl tej
  • fél rúd vanília
-------------------------------------------
  • 1 zacskó (10 g) Dr. Oetker őrölt fehér étkezési zselatin (legközelebb egy picit hagynék a zacskóban!)
  • 0,8 dl tej 
-------------------------------------------
  • 2 dl tejszín a töltelékbe (Aldiban kaphatót használok, jól felverhető!)
-------------------------------------------
  • 2 dl tejszín dekoráláshoz a tetejére
A tojásokat, cukrot, tejet és a félbevágott vaníliarudat egy lábasba tesszük és gőz fölött sűrűre főzzük. 
(Két egymásba passzoló lábast veszünk, az alsóban vizet forralunk és a ráhelyezett lábasban fakanállal kevergetve sűrűsödésig gőzöljük a krémet!)
Ha kész, levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Én ekkor már mixertálba tettem és kevergetve hűtöttem. 
A zselatint a tejben áztatjuk, majd olvadásig melegítjük. Nem szabad felforralni! (Picike lábasba szórjuk a zselatint, ráöntjük a tejet, állni hagyjuk, miközben a zselatin magába szívja az összes tejet. Semmi pánik, melegítéskor szépen folyóssá fog válni!!!)
Ha már csak langyos a krém, hozzáadjuk a zselatinos tejet.
A tejszínből habot verünk, ezt is a krémbe keverjük.



A piskótát 3 részre vágjuk, tortagyűrűt húzunk köré, majd a krémmel megtöltjük. Félretesszük dermedni.

A piskóta alját érdemes felülre tenni!


Tálalás előtt 2 dl keményre vert tejszínnel dekoráljuk.


Sokkal könnyebb elkészíteni mint leírni! 

24-26 centis formához minden hozzávalót dupláznék, úgy sütném!

2013. február 14., csütörtök

Sajtos ropogós

Ami valóban ropogós. Abban az esetben, ha vékonyra, valóban jó vékonyra nyújtjuk. Ha jól csináltuk a közepe sütés közben felfújódik, üreges lesz.


Hozzávalók:

  • 450 g liszt
  • 250 g vaj
  • 150 g reszelt sajt
  • 200-220 g tejföl
  • 3 csapott teáskanál só
Tetejére:
  • 1 egész tojás
  • 100-150 g reszelt sajt
A tészta hozzávalóiból egy jól nyújtható tésztát gyúrunk. A tejfölt most lemértem, hogy hozzávetőleg mennyi kell, mert nekem csak az volt leírva, hogy "amennyit a liszt felvesz". Szóval nekem kb. ennyi kellett! 
Ha kész vagyunk, a tésztát fél óráig pihentetjük.


A tésztát 4 részre osztjuk, lisztezett deszkán mindet JÓ vékonyra kinyújtjuk! 
Tojással megkenjük, reszelt sajttal megszórjuk, szabálytalan alakúra vagdossuk, előmelegített sütőben 200 fokon 9-10 percig sütjük.



Szeretem ezt a receptet, mert nem kell hozzá sem élesztő, sem sütőpor! Nem kell semmilyen előkészület, csak begyúrni és megsütni! És még az sem baj, ha nem sikerül olyan vékonyra nyújtani, mert úgy is finom!

2013. február 12., kedd

Zebra kalács

Mutatós, finom kalács, már csak vaj, narancslekvár és egy pohár kakaó kell hozzá!
Ideális reggeli!


Ezt a képet alkalomadtán lecserélem...

Hozzávalók:

  • 3 dl langyos tej
  • 25 g élesztő
  • 600 g liszt (500-100 g sima-rétes)
  • 40 g vaj
  • 60 g cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 csipet só
Kakaós réteghez:
  • 40 g keserű kakaópor
  • 3 evőkanál vízzel elkeverve
1 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt. Mixertálba mérjük a liszteket, vajat, tojást, cukrot, sót. Hozzáadjuk a futtatott élesztőt és a maradék tejet. Jól kidolgozzuk a tésztát.
Kettévesszük, az egyiket tállal lefedjük. A másikba belekeverjük a kakaós masszát, és azt is lefedjük egy tállal.


 Duplájára kelesztjük a tésztákat. 

Külön-külön kinyújtjuk a tésztákat. Én 30X40 cm lapokat nyújtottam. A fehér tésztára ráfektetjük a kakaósat majd feltekerjük mint a bejglit. 


Sütőpapírral bélelt kenyérsütő formába tettem a tésztát, és letakarva fél órát pihentettem.


 Majd előmelegített gőzös (1 pohár vizet öntöttem a sütő aljába) sütőben 165 fokon fél órát sütöttem.

Rácsra téve kihűtöttem. 

2013. február 7., csütörtök

Linzer csigák

Vagy inkább linzer rózsák. Szüleim 1 hetes ausztriai kirándulásukról hoztak nekem egy szakácskönyvet. Mi mást? Abban van ez a recept, mint Linz városából származó érdekesség. Gondolom azért nem terjedhetett el, mert pepecs egy munka. 
De a végére belejöttem megszerettem!
Ha nem lett volna kedvem csigákat sodorni, simán kiszaggattam volna mindet!



Linzer csigák


Majdnem ugyan ilyenre sikerült....  :)
Hozzávalók:

  • 250 g vaj
  • 80 g cukor
  • 1 teáskanál vaníliakivonat
  • 80 g darált mandula (héj nélküli)
  • 300 g liszt
  • 1 késhegynyi fahéj
Töltelék:
  • Lekvár (ami van otthon)
Tetejére: 1 tojás sárgája

A szoba-hőmérsékletű vajat, a cukrot, vaníliakivonatot habosra keverjük. A mandulát, lisztet, fahéjat is hozzágyúrjuk. Fóliába csomagoljuk, 1 órára hűtőbe tesszük.

Kivesszük a hűtőből, kézzel jól átgyúrjuk, hogy formálható legyen a tészta. Egyik felét (lisztezett felületen, folpack alatt) 5 mm vastagra kinyújtjuk, 22 db 6-7 cm átmérőjű korongot vágunk ki belőle. Minden korongra 1 teáskanál lekvárt kenünk.


 A maradék tésztából golyókat formázunk, "gilisztákat" sodrunk belőlük, amikből csigákat alakítunk ki. (Tiszta állatkert!) A legegyszerűbb az asztalon elkészíteni, majd késsel alányúlva a lekváros korongra átemelni. Tojássárgájával kell bekenni. 
(Amit én most elfelejtettem. Cserébe a kihűlt csigákat megszórtam vaníliás porcukorral.)

Előmelegített sütőben 170 fokon 25-30 perc alatt készre sütjük.


Finom, omlós, jót tesz neki egy nap pihenés, jobban összeérnek az ízek!

2013. február 4., hétfő

Egy kis India

Avagy SZAMÓSZA-TAMARINDOS PARADICSOM CSATNIVAL.
Vége a síszünetnek, munkára fel!
Tegnap Indiai tanfolyamon voltam Hugocskámmal. Tőlem idegen ez az ízvilág, ő imádja. Próbálok közelíteni... Nem is rossz. Ma már itthon a családnak is főztem. 
A szamósza egy töltött tésztaféle változatos töltelékkel, hozzá mártogatós jár, ami lehet édes vagy sós.


Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g sima liszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2-2,5 dl víz
A hozzávalókból egy nem túl kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit tállal lefedve pihentetünk, míg a töltelék és a csatni elkészül.

Töltelékhez:
  • 1 csomag 450 g-os mirelit spenót 
  • 2 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy olaj
  • 1/2 kávéskanál asafoetida
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • 1 csomag ricotta (helyette 3 szem krumplit használtam)
  • késhegynyi chilipor
  • egy marék koriander-zöld
  • egy teáskanál só
Gyönyörű színek: chili, kurkuma, asafoetida
Egy lábosban melegítsük fel az olajat, tegyük bele az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Fél percig pirítsuk kevergetve, majd adjuk hozzá a pici kockára vágott burgonyát, öntsük rá a spenótot és sózzuk meg. Lefedve főzzük puhára a krumplit. Ha elfőtte a levét és a krumpli megpuhult, villával törjük pépesre és adjuk hozzá a friss koriander-zöldet. Tegyük félre hűlni.

Csatnihoz:
  • 2 x 400 g-os hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1 kávéskanál római kömény
  • fél kávéskanál asafoetida
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál tamarind paszta
Fűszer kavalkád
Egy lábosban felmelegítjük az olajat és a fekete mustármagot kipattogtatjuk. Hozzáadjuk a római köményt és a chilit és két percig pirítjuk. Beleszórjuk az asafoetidát, majd felöntjük a paradicsommal, sózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a végén a tamarindot is hozzáadjuk. Félre tesszük hűlni.


Hozzákezdünk az összeállításhoz. A tésztából diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk (nekem 16 lett). A golyókat kb 12 cm körré nyújtjuk és egy púpozott evőkanálnyi tölteléket rakunk rá, félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. A tészta szélét fodrozva hajtogatjuk.


A tanfolyamon közepes hőmérsékletű olajban sütöttük készre, én itthon sütőpapírral bélelt tepsiben a szamoszák tetejét olajjal megkenve 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.

Ez a fogás nagyon hasonlít a mexikói empanadasra. Nem mondom, hogy gyorsan kész lettem vele, de finom volt, ízlett mindenkinek.

LinkWithin