2014. március 17., hétfő

Kókuszos kocka

Egy elfeledett klasszikus recept, mondhatnám retró. Mi nagyon szeretjük!


Hozzávalók:

  •  400 g liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 80 g vaj
  • 300 g cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 2 tojás
  • 3 evőkanál méz
  • 2 dl tej
Csokis máz:
  • 250 g vaj
  • 250 g porcukor
  • 3 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 8 evőkanál tej
  • rum ízlés szerint
150-200 g kókuszreszelék a hempergetéshez

A lisztet összeszitáljuk a sütőporral.
A vajat a cukorral, a mézzel és a vaníliával jól kihabosítjuk, majd a tojásokat egyesével hozzákeverjük. Beledolgozzuk a lisztet és a tejet felváltva.

A masszát sütőpapírral bélelt (35x25 centis) tepsibe simítjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 25-30 percig sütjük.

Rácsra fordítva kihűtjük a tésztát és 4x4 centisre felkockázzuk.


Amíg a tészta hűl elkészítjük csokis mártogatót:
A rum kivételével mindent összekeverünk és éppen csak összeforraljuk a hozzávalókat. Ha levesszük a tűzről, belekeverjük a rumot is. 

Ha a mártogató is kihűlt, a tésztakockákat villára szúrjuk, megmártjuk a csokiszószba majd meghempergetjük a kókuszban.


Jó ha pár órát, esetleg 1 éjszakát pihen hogy a kókusz íze átjárja a csokis mézes piskótát!

2014. március 9., vasárnap

Meyer lemon curd és croissant

Ez volt a mai reggelink: angol citromkrém és croissant. Mindez persze tegnapi előkészületeket igényelt, de azt hiszem megérte! 
Végre a piacon találtam meyer citromot ami a citrom és a narancs között van. Citrancsnak is hívják. Az íze a citromé, de a narancsnak köszönhetően mégis lágyabb!



A citromkrém hozzávalói:

  • 3 egész tojás
  • 100 g vaj
  • 100 ml citromlé ami nálam pont 2 citrom volt (én a reszelt héját nem tettem bele, mert nem kezeletlen volt a citrom!)
  • 150 g cukor


A tojásokat a cukorral kézi habverővel könnyedén kikeverem, majd minden hozzávalóval összekeverve, folyamatos kevegetés mellett sűrű krémmé főzzük. 
Ha kihűlt a krémet habverővel felverjük, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk és hűtőbe tesszük.
Ehetjük péksütivel reggelire vagy tölthetjük tortába, palacsintába ...

Croissant hozzávalói:
  • 600 g liszt
  • 120 g tejföl
  • 200 ml tej
  • 50 g puha vaj
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
  • 20 g élesztő
Töltelékhez:
  • 150 g vaj
  • 1 evőkanál liszt
Minden hozzávalót a kenyérsütőbe tettem, géppel kidagasztottam majd a tésztát áttettem kelesztőtálba és 1/2 órát pihentettem.
Ezalatt a puha vajat és a lisztet összekevertem.
A tésztát jó vékonyra kinyújtottam, megkentem a lisztes vajjal és feltekertem. A rudat elfeleztem, letakarva 2 órán keresztül pihentettem.

Mindkét tésztarudat lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtottam, olyan 30 cm széles legyen a téglalap. Késsel háromszögekre vágtam, és feltekertem. Nekem 14 db jött ki belőle.


Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kifliket. Folpackkal letakartam őket és betettem a hűtőbe. 

Másnap reggel az egyik tepsit kivettem a hűtőből megkentem egész tojással és a pulton hagytam hogy míg a másik tepsi sül, ez átvegye a szobahőmérsékletet. A másik tepsin is lekentem egész tojással a kifliket majd betettem a hideg sütőbe. 180 fokra állítottam a hőmérsékletet. A sütési időbe belekalkuláltam 10 percet míg a sütő bemelegszik, így 35 percre állítottam. A másik tepsi már forró sütőbe került, annak 25 perc elég volt. 

Ha nem másnap sütöm, akkor a tepsin lévő kifliket letakarva duplájára kelesztem és előmelegített sütőbe tolom őket!


Mondhatom igen finom reggelink volt ma!
Croissant Limarától.

2014. március 4., kedd

Máktorta

Szigorúan mákfüggőknek! Nagyon mákos, nagyon finom! Nyáron vanília fagyival, most inkább narancsos tejszínhabbal. Ildi barátnőm népszerű receptje.




Hozzávalók:

  • 150 g vaj (nekem a fele mákolaj volt!!!)
  • 200 g cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat (v. 1 cs van. cukor)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 200 g darált mák
  • 60 g liszt
A lisztet összekeverjük a mákkal.
A tojásfehérjéket a cukor felével jól kihabosítjuk.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukor másik felével, hozzáadjuk a vanília kivonatot, a citromhéjat és egyesével a tojás sárgákat is. Jól kihabosítjuk a masszát. 
Ezután több részletben fakanállal hozzáadjuk a mákos lisztet, legvégül szintén több részletben a felvert tojásfehérjét.
Most a Tesómtól kapott szilikonos formát avattam fel, így nem kellett vajazni, lisztezni a formát, csak arányosan belekanalazni a tésztát a kis mélyedésekbe.


Aki nem birtokol ilyen sütőformát, az vajazott, lisztezett 26 cm-es formába öntse a masszát.
Előmelegített sütőben légkeveréssel 190 fokon 30-35 perc alatt megsül a máktorta.


Annyira finom és mákos, hogy 1 szelet nem elég belőle... :))

LinkWithin