2014. november 7., péntek

Karamellás "fordított" bukta...

... avagy aranygaluska újragondolva.
Vajas tejszínes karamellben, krémesen "szottyosra" sült kelt buktácskák. 
Ennyi a lényeg!
Hozzávalók a tésztához:

  • 200 ml langyos tej
  • 1 kocka élesztő (50 g)
  • 50 g cukor
  • 500 g liszt
  • 1 csipet só
  • 1 egész tojás
  • 50 g puha vaj
Karamell öntethez:

  • 100 g durvára vágott dió
  • 150 g cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 50 g vaj
  • 200 ml habtejszín
A tészta hozzávalóit ebben a sorrendben bekészítettem a kenyérsütőgépbe és 20 perces programmal könnyű tésztát dagasztok. 

(Ha nem lenne gépem, akkor a tejben felfuttatnám az élesztőt és utána a szokásos módon készítenék egy könnyű, nem ragacsos, jól kezelhető tésztát. Itt is érvényes, mint minden kelt tésztánál, hogy a tej és a liszt mennyiségével lehet korrigálni a tészta minőségét. Nem mindig igaz, hogy 500 g liszt 200 ml tejet vesz fel és pont megfelelő állagú lesz a kigyúrt tésztánk. Függ a liszt minőségétől, hőfokától, konyha hőmérséklettől, ... Ez a tapasztalatom, tehát nyugodtan korrigálhattok, módosíthattok, hogy ne legyen se ragacsos, se túl kemény a tészta. Bocs, nem ilyen komplikált a tésztagyúrás...)

40-50 percre kelesztőtálba teszem és duplájára kelesztem.

Amíg kel a tészta, a diót egy száraz serpenyőben "illatosra" pirítom vigyázva, hogy ne égjen meg. A diót félre teszem, majd a cukorból a vízzel világos karamellt készítek, hozzáadom a vajat és a tejszínt és krémesre főzöm. Nem kell megijedni, a tejszín összekapja a karamellt, de kevergetéssel feloldódik!
Levesszük a tűzről, hozzáadjuk a diót. 
Ezt a szószt egy 28 centis nem kapcsos tortaformába, vagy serpenyőbe öntöm.




A megkelt tésztát lisztezett felületen 16 darabba vágom, mindből gombócot formázok.
A gombócokat a karamell szósz tetejére ültetem, 30 percig kelesztem. 



Majd előmelegített gőzös sütőben 175 fokon légkeveréssel 20 percig sütöm.


Kiveszem a sütőből és 15 percig pihentetem a formában, mielőtt egy tálra fordítanám. Így a karamell annyira visszahűl, hogy krémesen folyik le a bukták oldalán.
A szószban puhára párolódott tészta zseniális!
Fázisfotó nem készült a foszlós belsőről, mert hamar széttépkedtük. 

2014. november 3., hétfő

Vajas korongok aszalt sárgabarackkal

Finom, egyszerű vajas keksz. Ja és gyors is!



Hozzávalók:

  • 120 g puha vaj
  • 120 g cukor
  • 1 tojás sárgája
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 200 g liszt
  • 1/2 kávéskanál szódabikarbóna
  • 80 g aszalt sárgabarack (vagy tőzegáfonya, szilva, meggy, datolya, füge, ...)
A vajat jó habosra kevertem a cukorral, hozzáadtam a tojás sárgáját és a vanília kivonatot, még habosítottam együtt is a keveréket.
A lisztet összeszitáltam a szódabikarbónával és kézzel hozzágyúrtam a tojásos masszához. Folpackba csomagoltam a tésztát, fél órára hűtőbe tettem.



Folpack alatt nyújtom (4-5 mm vastagra) a tésztát, így nem kell lisztezni a tészta tetejét, és nem ragad a nyújtófára a tészta.  6 centis cakkos korongokat szaggattam, sütőpapírral bélelt sütőlemezre rakosgattam.


Előmelegített sütőben 180 fokon 10 perc alatt világosra sütöttem.



Viszonyításképp 24 db lett belőle.

LinkWithin