2014. december 24., szerda

Borleves

A halászlé mellett, borleves is készül minden karácsonykor. Sokan ülünk asztalhoz, nem mindenki szereti a halat. Jó alternatívának indult, hagyomány lett belőle.

Hozzávalók:

  • 1 üveg (750 ml ) édes fehér bor-nálunk Tokaji Fordítás-Török Béla Mádi borásztól
  • narancshéj
  • citromhéj
  • 1 vaníliarúd
  • szegfűszeg
  • szegfűbors
  • egy darabka fahéj
  • 1 csipet só
  • 100 g cukor
  •  0,5 l tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 4 dl habtejszín
Tálaláshoz:
  • felvert habtejszín
  • pirított mandulapehely
A bort forraljuk össze a fűszerekkel.



A tejet is forraljuk fel, keverjük hozzá a pudingport, a tejszínt, majd szűrjük bele a fűszeres bort. 
Forraljuk össze a levest. 
Tálaljuk felvert tejszínhabbal, mandulapehellyel.
Langyosan a legfinomabb!






2014. december 23., kedd

Szaloncukor

Nem szeretjük a szaloncukrot, nem is szoktam venni. A házi sportszeletet viszont igen, gyakran készítek is. 
Most szaloncukor lett belőle!




Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 100 g vaj
  • 200 g cukor
  • 3-4 evőkanál jó minőségű keserű kakaópor
  • 1 teáskanál vanília kivonat (vagy 1 cs. vaníliás cukor)
  • 2 teáskanál rum
  • 500 g darált háztartási keksz
A keksz kivételével mindent összekeverünk, felfőzünk, ha a massza kihűlt keverjük bele a kekszet. 

Diónyi golyókat készítünk (kb.: 20 grammosakat), majd ellapítjuk, próbálunk szaloncukor formát kialakítani.
Olvasztott csokival bevonjuk, vagy csak díszítjük, dekorálhatjuk cukor hópihével is.
Fényes fóliát, majd zsírpapírt helyezünk az asztalra, betekerjük a "golyót", majd egy zsineggel összehúzzuk a két végét. Így kialakul a szaloncukor forma.



Én 10x10 centis Wilton bonbon fóliát kaptam, ehhez zsírpapírból 17x9 centis darabokat vágtam ki, aminek a két végét ollóval kicakkoztam.
Nagyobb szaloncukrok lettek mint a bolti, de nagyon mutatósak!



Hétköznapokon a masszát 24x24 centis sütőpapírral bélelt formába nyomkodom, csokival bevonom, kockákra szeletelem. Fincsi!

2014. december 16., kedd

Dupla csokis isler

Ez egy egyszerű linzer, tejszínes keserű csoki töltelékkel. 
Idei Nők lapja konyhás recept.



Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 125 g vaj
  • 100 g porcukor
  • 2 tojássárgája
Töltelékhez:
  • 100 g étcsoki
  • 100 g vaj
  • 1 dl hideg tejszín
Bevonáshoz:
  • 250-300 g fehér csoki
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, majd a többi hozzávalóval tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva fél órára hűtőbe tesszük. 
A hideg tésztát lisztezett felületen folpack alatt nyújtsuk vékonyra, szaggassuk ki 4-5 centi átmérőjű formával. Sütőpapírral bélelt tepsiben előmelegített sütőben 8-10 perc alatt süssük világosra. 

A töltelékhez olvasszuk meg a csokit a vajjal együtt, hűtsük ki. Amíg hűl a csoki, verjük kemény habbá a tejszínt majd forgassuk össze őket, kész a töltelék. 
Két tésztakorong közé kenjünk a csokikrémből, olvasztott fehér csokiba mártsuk meg, díszítsük tetszőlegesen cukorral, ... 






2014. december 12., péntek

Marcipános rozetta

Ja! Hogy mindjárt karácsony?
Ideje a sütikre is gondolni! Idén is vegyesen sütöttem, hozom a recepteket! Elsőként a marcipános rozetta jön.



Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g vaj
  • 150 g cukor
  • 3-4 púpozott evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • 5 tojás sárgája
  • 300 g liszt
A töltelékhez:
  • 150 g marcipánmassza (a dr. Oetker pont annyi)
  • kb.: 50 g lekvár (málna, eper, barack...)
  • 1 evőkanál likőr, a lekvárhoz passzoló, pl.:málna lekvár, málna likőr (elhagyható)
A puha vajat a cukorral és a kakaóporral jó habosra kikeverjük, majd a tojásokkal még egyenként is jól kihabosítjuk. Hozzászitáljuk a lisztet, jól összedolgozzuk. Olyan finom krémes masszát kapunk, mintha valami trüffeles süti tölteléke lenne:))



Csillagcsöves habzsákba kanalazzuk a tésztát, sütőpapírral bélelt tepsibe kis halmokat nyomkodunk. 



Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 8-10 perc alatt megsütjük.

Amíg hűlnek a kis kakaós kupolák, kikeverjük a puha marcipánt a lekvárral és a likőrrel. Azért írtam körülbelülire a lekvárt, mert annyit kell adni a marcipánhoz, hogy kiskanállal jól adagolható nem híg masszát kapjunk. 
Két kis kakaós korongot összeragasztunk a töltelékkel, a tetejüket megszórjuk kakaóporral.



Mehetnek a sütis dobozba!

LinkWithin