2013. január 20., vasárnap

Tarte Tatin


Avagy (francia) fordított almatorta.
Ezt a sütit is jó régen tanultam. Mondhatom, hogy már családi recept lett belőle. 



Hozzávalók a tésztához:
  • 200 g liszt
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 100 g hideg vaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 egész tojás
  • 1 evőkanál tejföl
  • 1 csipet só
Továbbá:
  • 80 g vaj
  • 80 g cukor
  • kb.: 1 kg alma
  • őrölt fahéj 
A tészta hozzávalóiból könnyű omlós tésztát gyúrunk, fél órára hűtőbe tesszük.
Addig meghámozzuk az almákat, félbe vágjuk, magházukat eltávolítjuk.
Egy lábasban vagy jénaiban a vajon a cukrot megkaramellizáljuk. A lényeg hogy olyan edényt válasszunk, amit majd a sütőbe is betehetünk! Nekem van egy 24 cm-es teflon lábasom, aminek a füle lepattintható. Ezt a tortát ebben szoktam sütni. 


Ebbe a mázba rakosgatjuk az almadarabokat, magházukkal felfelé, jó sűrűn!




Megszórjuk őrölt fahéjjal, majd a kinyújtott tésztát rásimítjuk, villával megszurkáljuk.



Előmelegítette sütőben 180 fokon 30-35 perc alatt megsül.

5 perc pihentetés után egy nagyobb átmérőjű tányért vagy tálat borítunk a sütőformára és egy határozott mozdulattal átfordítjuk a sütit.


Sülés közben árad a konyhában a fahéjas alma illat. A kész süti olyan, mintha puha almabefőtt lenne az omladozó linzertésztán. Nagyon egyszerű és gyorsan elkészíthető sütemény, nem csak vasárnapra! Nagy kedvencünk! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin