Ha gyümölcsös a süti akkor legyen áfonyás. Ez a kedvenc gyümölcsöm.
Ebben a pitében édesen krémesre sül az öntetben.
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 150 g vaj
- 1 evőkanál cukor
- 2 tojás sárgája
- 2 evőkanál hideg tej
- 1 csipet só
Töltelékhez:
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa
- 500 g áfonya
- 1 dl créme fraiche (vagy tejföl)
- 1 dl cukor
- 2 tojás
- 1 teáskanál vaníliakivonat
A vajat a liszttel elmorzsoljuk, beledolgozzuk a többi hozzávalót. A tészta harmadát félre tesszük a rácsokhoz, a többit belenyújtjuk vagy nyomkodjuk a piteformába. 30 percre betesszük a hűtőbe.
Amíg pihen a tészta keverjük ki a créme fraiche-t a cukorral, tojással és a vaníliakivonattal. Kész az öntet.
Ha letelt az idő vegyük ki a formát a hűtőből és szórjuk ki zsemlemorzsával.
Rakosgassuk bele az áfonyát, csorgassuk rá az öntetet. A maradék tésztából elkészítjük a rácsokat.
A kimaradt tojásfehérjével kenjük le a rácsokat és szórjuk meg barna cukorral. Finoman ropogós lesz ha rá karamellizálódik a cukor.
Előmelegített sütőben 200 fokon 45 percig süssük. Persze mindenki nézegesse mikor lesz kész, nincs 2 egyforma sütő.
Most csak egy mini (20 centis) pitét sütöttem, minden hozzávalót feleztem.
Tejszínhabbal vagy a nélkül tálaljuk.
nyami-nyami!
VálaszTörlésElég gyönyörű kis teremtést hoztál létre, ismételten!
VálaszTörlésA créme fraiche pontosan micsudi és hol tudnám legegyszerűbben beszerezni? Még sosem találkoztam vele. Bár magyarként jó is a jó cukros tejföl. :)
A fent nevezett idegen tejtermék a tejfölnél tejszínesebb, a tejszínnél pedig savanykásabb. Nagyon finom, telt, krémes, selymes ízű... Most a Culinárisban jártam és ott vettem kimérve. De nem kell nagy ügyet csinálni belőle! Nekem ha nincs itthon, tejfölt használok. Legfeljebb egy kevés tejszínt adok hozzá. De vettem már a Sparban is. :)
Törlés