Gyorsan megírom ezt a bejegyzést. Történt, hogy a hétvégi ünnepi menühöz sikerült szarvashúsra szert tenni, de a szakácskönyvet sehol nem találtam. Ugye nem minden nap készül nálunk szarvas, így fejből nem tudom a receptet. Rémült keresgélést követően megtaláltam a könyvet, el is határoztam hogy a recept felkerül ide!
Gombás szarvastokány |
Hozzávalók:
- 1 kg szarvas színhús (comb, lapocka, lábszár, szegy)
- 100 g füstölt szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 1 púpos evőkanál paradicsompüré (30 g)
- 500 g gomba (legalább a fele erdei)
- 2 babérlevél
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 3 dl húsleves
- 2-3 dl száraz vörösbor
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
A húst a hártyáktól megtisztítjuk, kockákra vágjuk, szűrőbe téve megmossuk majd leforrázzuk. Alaposan lecsöpögtetjük.
A szalonnát apróra kockázzuk, kiolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit pirítjuk majd rádobjuk a húst és pár percig erős tűzön pörköljük. Beletesszük a babérleveleket, kakukkfüvet, sót, borsot majd mérsékelt lángon pároljuk. Ha elfőné a levét mindig egy kevés húslevessel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, a bort és készre pároljuk. A tejfölben simára dolgozzuk a lisztet, behabarjuk vele a mártást, jól összeforraljuk. Végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.
Lajos Mari (99 Vad- és halétel) rizst, krokettet vagy burgonyapürét ajánl köretnek.
Nálunk galuska (na jó nokedli!) készül hozzá közkívánatra!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése