2013. május 29., szerda

Gombás szarvastokány

Gyorsan megírom ezt  a bejegyzést. Történt, hogy a hétvégi ünnepi menühöz sikerült szarvashúsra szert tenni, de a szakácskönyvet sehol nem találtam. Ugye nem minden nap készül nálunk szarvas, így fejből nem tudom a receptet. Rémült keresgélést követően megtaláltam a könyvet, el is határoztam hogy a recept felkerül ide! 

Gombás szarvastokány

Hozzávalók:

  • 1 kg szarvas színhús (comb, lapocka, lábszár, szegy)
  • 100 g füstölt szalonna
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1 púpos evőkanál paradicsompüré (30 g)
  • 500 g gomba (legalább a fele erdei)
  • 2 babérlevél
  • 1 kávéskanál szárított kakukkfű
  • 3 dl húsleves
  • 2-3 dl száraz vörösbor
  • 1 narancs leve és reszelt héja
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem
A húst a hártyáktól megtisztítjuk, kockákra vágjuk, szűrőbe téve megmossuk majd leforrázzuk. Alaposan lecsöpögtetjük.
A szalonnát apróra kockázzuk, kiolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit pirítjuk majd rádobjuk a húst és pár percig erős tűzön pörköljük. Beletesszük a babérleveleket, kakukkfüvet, sót, borsot majd mérsékelt lángon pároljuk. Ha elfőné a levét mindig egy kevés húslevessel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, a bort és készre pároljuk. A tejfölben simára dolgozzuk a lisztet, behabarjuk vele a mártást, jól összeforraljuk. Végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet. 
Lajos Mari (99 Vad- és halétel) rizst, krokettet vagy burgonyapürét ajánl köretnek.
Nálunk galuska (na jó nokedli!) készül hozzá közkívánatra!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin