Régen ez volt a kedvenc tortám. Mindig ezt kértem szülinapomra. Aztán megtanultam elkészíteni.
Most barátnőm fiának sütöttem, kérésre.
- 8 egész tojás
- 160 g finom liszt
- 40 g kakaópor
- 80 g darált mandula
- 240 g kristálycukor
- 2 teáskanál étolaj
- 1-2 csepp ecet
- csipet só
A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, majd ecsettel vékonyan kikenem olajjal vigyázva, hogy csak az alját, az oldalát ne érintsem!
A lisztet a kakaóporral és a darált mandulával összeszitálom.
Az egész tojásokat a cukorral magas fordulaton kihabosítom robottal. Mivel nem választottuk szét a tojásokat, ezért a habosítás elég hosszú időt vesz igénybe. A cél, hogy minél több levegőt juttassunk a masszába!
Kb.: 6-8 perc után hozzáadom az ecetet és még 2 percig magas fordulaton keverem.
A kakaós lisztet most már csak fakanállal 4 adagban hozzákeverem a habos masszához óvatosan, de határozottan, hogy aránylag homogén legyen a végeredmény.
Most hozzáadom az olajat, azzal már ne sokat keverjük, nehogy összeessen a tészta.
Most már mehet a formába a massza.
A spatulával középről kifelé felhúzzuk a tésztát a forma oldalán a karima tetejéig, hogy sütéskor ne púposodjon fel a torta teteje. (krátert hozunk létre)
Előmelegített sütőben 180 fokon kb.: 40-50 percig sütőm. Tű próba! Ha kell, még tegyük vissza!
Rácsra téve kihűtjük, majd a szélét késsel körbevágjuk, leveszem a karimát, lehúzom az aljáról a papírt.
Most a töltelékek jönnek.
Csokis krémhez:
4 dl tejszínt felforralunk, 250 g darabolt étcsokit elkeverünk benne, 2 tojás sárgáját hozzáadunk, majd hagyjuk kihűlni.
100 g vajat 3 evőkanál porcukorral habosra kikeverünk, hozzáadjuk a tejszínes csokit és jól felverjük.
Tejszín réteghez:
4 dl tejszínt 2 csomag vaníliás cukorral jól felverünk, majd hozzáverünk 2 csomag habfixálót.
Meggy réteghez:
1 üveg meggyet (nettó tömeg 700 g, töltőtömeg: 350 g)
1 evőkanál étkezési keményítővel csomómentesen elkeverünk, felfőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
(tegyünk félre 16 db meggyet a torta díszítéséhez, és 9 evőkanál levet a piskóta meglocsolásához, mielőtt nekikezdünk a felfőzésnek)
(tegyünk félre 16 db meggyet a torta díszítéséhez, és 9 evőkanál levet a piskóta meglocsolásához, mielőtt nekikezdünk a felfőzésnek)
A felvert tejszín és a csokis krém tölteléket külön-külön nyomózsákba töltjük.
Ha az nincs, akkor sima nejlonzacskóba töltjük a krémeket, aminek a sarkait ollóval kivágjuk.
Ezután a kakaós piskótalapot vízszintesen 3 részre vágjuk.
Az alsó lapot közvetlenül a tortatálra fektetjük, amin majd tálalni szeretnénk. Később már nem tudjuk mozgatni a kész tortát!
Locsoljuk meg 3 evőkanál meggylével.
Kívülről befelé elkezdjük megtölteni a lapot. Először a tejszínessel , majd a csokissal, megint tejszínes, végül középre megint a csokis töltelékkel rajzolunk köröket, annyi közzel, hogy a meggyes töltelékkel kis kanállal ki tudjuk tölteni. Ha van tortakarikátok, azt tegyétek a torta köré, vagy a sütőforma oldalát pattintsátok vissza, hogy legyen kerete a tortának.
Kívülről befelé elkezdjük megtölteni a lapot. Először a tejszínessel , majd a csokissal, megint tejszínes, végül középre megint a csokis töltelékkel rajzolunk köröket, annyi közzel, hogy a meggyes töltelékkel kis kanállal ki tudjuk tölteni. Ha van tortakarikátok, azt tegyétek a torta köré, vagy a sütőforma oldalát pattintsátok vissza, hogy legyen kerete a tortának.
Tegyük rá a középső lapot. Locsoljuk meg 3 evőkanál meggylével. Most fordított sorrendben kezdjük a töltést. Először a csokikrémet, habot, csokikrémet, habot nyomjuk, majd a hézagokat kitöltjük a meggy töltelékkel.
Rátesszük a tetejét, meglocsoljuk 3 evőkanál meggylével.
Jó esetben a meggyes töltelék elfogyott, a habból muszáj megmenteni a díszítéshez egy kicsit, a csokisból marad majd bőven bevonni a torta tetejét és oldalát.
Most jó lenne hűtőbe tenni egy pár órára. A maradék csoki tölteléket addig hagyjátok szobahőmérsékleten, mert hűtőben megszilárdul, nem lehet kenni!
Majd az oldaláról levesszük a karimát és a maradék csokis krémmel bevonjuk a tortát.
A tejszínhabbal, meggyel és egy kevés csoki darával, vagy csoki lapocskával feldíszítjük.
Eddig tudtam fotózni.
Rátesszük a tetejét, meglocsoljuk 3 evőkanál meggylével.
Jó esetben a meggyes töltelék elfogyott, a habból muszáj megmenteni a díszítéshez egy kicsit, a csokisból marad majd bőven bevonni a torta tetejét és oldalát.
Most jó lenne hűtőbe tenni egy pár órára. A maradék csoki tölteléket addig hagyjátok szobahőmérsékleten, mert hűtőben megszilárdul, nem lehet kenni!
Majd az oldaláról levesszük a karimát és a maradék csokis krémmel bevonjuk a tortát.
A tejszínhabbal, meggyel és egy kevés csoki darával, vagy csoki lapocskával feldíszítjük.
Eddig tudtam fotózni.
Itt még nem tudom milyen a belseje... |
Aztán kaptam képet, amin látszik a belseje is.
Fotó: Éliás Róbert |
Azt mondták finom volt...
Köszönöm szépen a receptet, már nagyon sokszor elkészítettem, ez a család kedvence.
VálaszTörlésa tejszin milyen ? fözö vagy habtejszin? ha fel kel verni? ugy olvastam
VálaszTörlésSzia!
TörlésHabtejszín kell hozzá, azt lehet jól felverni! Sok sikert! :))
köszönöm szépen
VálaszTörlés