2014. május 22., csütörtök

Buzsáki tányéros

Bográcsoztunk a kertben, már alig vártuk ezt az időt. Igaz esőben kezdtünk esernyő alatt... Apukám receptje szerint levest főztünk. Sokáig csak ő készítette, most már megtanultam én is. Különlegesnek tartom ezt a szinte egytálételnek számító levest, mert kovászos uborka fő benne és főtt tojásra meg tejfölre kell rákanalazni tálaláskor!


Csilla! Figyelj!

Hozzávalók egy kb: 15 literes bográcshoz, kb: 15 fő részére:
  • 2 kg hús (nálunk marhalábszár)
  • 4 evőkanál zsír
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál pirospaprika (ízlés szerint)
  • 4 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • 3 db tv paprika
  • 1 db hegyes csípős paprika (aki szereti)
  • 3 db paradicsom
  • 1 kg sárgarépa
  • 800 g krumpli
  • 800 g kovászos uborka
  • bors
Tálaláshoz:
  • 20 db főtt tojás
  • 1 nagy doboz tejföl 

Itt még szemerkélt az eső
Sikeres tűzrakás után a bográcsba tesszük a zsiradékot, jól felforrósítjuk, majd az apró kockára vágott húst megpirítjuk. Hozzáadjuk a lisztet, pirospaprikát és azzal is átpirítjuk a húst. Beledobjuk a szintén apró kockára vágott répát, uborkát és felöntjük vízzel. Beletesszük a hagymát, fokhagymát, paprikát, paradicsomot, csípős paprikát. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.


Nem mozdulunk, míg fel nem forrt, mert ugye rántással készül ez a leves, tehát könnyen kifuthat, ha nem vagyunk ott. (1 pohár sörrel a párom is vállalja a felügyeletet :)) Gyakorlott bográcsozók a fa mennyiségével és a bogrács emelésével-süllyesztésével tudják a "lángot" szabályozni :))
Állandó gyöngyöző forrásban tartjuk a levest. Mikor megpuhult a husi, hozzáadjuk a kockára vagdalt krumplit is, igazítunk az ízén is egy kis sózással, borsozással és megvárjuk, hogy a krumpli is megpuhuljon. Ez már csak egy rövid időt vesz igénybe.
Levesszük a tűzről a bográcsot és ha kibírjuk 10-15 percig pihentessük.

Azt nem írtam még, hogy a főtt tojásokat tojásszeletelővel hasábokra vágjuk: először karikára, majd elfordítjuk a tojást és a másik irányból is szeleteljük.
Most jöhetne egy jó kis fázisfotó a tányéron várakozó tejfölről és főtt tojásról. Hát az nincs! 
Kb: 1 evőkanál tejfölre ráhalmozunk szintén 1 evőkanál tojást majd erre merjük rá a forró levest! Íme:


Így nem néz ki túl izgalmasan, nem tudtam törekedni tálalás közben jobb kép készítésére, mert hát ugye vendégeink voltak... Sokan...
A végeredmény egy enyhén savanykás ízű nagyon tartalmas leves.

1 megjegyzés:

  1. Névtelen13:11

    kerdes : az ep zoldsegeket ( paradicsom, paprika, fokhagyma ) kidobjuk amiutan kesz a leves ?

    VálaszTörlés

LinkWithin