Megérett a meggy! Szomszédunkkal közös fánkról felváltva szedegetjük a meggyet.
Most egy pitére való összejött. Sütöttem egy békebelit.
Hozzávalók:
- 500g finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 250 g vaj
- 2 egész tojás
- 100 g kristálycukor (5 evőkanál)
- 1 cs. vaníliás cukor (házi készítésű a legjobb!)*
- annyi tejföl, hogy jól nyújtható legyen a tészta
Töltelék:
- 1 kg meggy (magozva kb.: 700 g)
- 5 evőkanál cukor
- 1 teáskanál vaníliás cukor
- 1 kávéskanál fahéj
- 1 zacskó vaníliás pudingpor (vagy 40 g kukoricakeményítő és vanília kivonat)
Először a tésztát készítjük el. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, majd elmorzsoljuk a hideg vajjal. A maradék hozzávalókkal sima tésztát gyúrunk amit fél órára beteszünk a hűtőbe.
Amíg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket.
A meggyet megmossuk, kimagozzuk, a levét felfogjuk. Vízzel kiegészítjük a meggy levét 3 dl-re és a pudingporral simára keverjük. Hozzáadjuk a cukrot, vaníliás cukrot, fahéjat, felfőzzük majd mehet bele a meggy is.
Most kivesszük a tésztát a hűtőből, kétfelé vesszük és egy 25X38 centis tepsibe nyújtjuk a tészta egyik felét. (Nem kell zsírozni vagy papírral bélelni a tepsit mert a tészta elég vajat tartalmaz, nem ragad bele!) A tölteléket rásimítjuk, majd a maradék tésztát is kinyújtjuk és befedjük vele a meggyeket. Megkenjük a tetejét 1 egész tojással, megszurkáljuk több helyen, hogy a gőz távozhasson belőle.
Előmelegített sütőben 180 fokon 40 percig sütjük.
MENNYEIEN NÉZ KI!
VálaszTörléski kell próbálni!
köszi az ínycsiklandozó képeket!
Éva
Éva!
TörlésKöszi hogy olvasol, remélem sikerül kipróbálnod 1-2 receptet! Ennek a sütinek már az illata is fincsi volt, ami a sütőből kiszállt...
Benéztem hozzád, és izgalmas dolgokra bukkantam :))
Megsütöttük, kétszer is egymás után, mert az első adag még azon melegében elfogyott. Nem okozott csalódást. Nagyon egyszerű és valóban isteni finom volt.
VálaszTörlésEnnek úgy örülök! Ugye mondtam.... :))
Törlés