Ismét egy pogácsa. Múlt héten sokat sütöttem, kérésre.
Gyakran sütöm mert egyszerű és nagyon sajtos!
Vendégváráshoz ideális, mert akár előző nap is összeállítható és éjjel kel a hűtőben! Ennek a receptnek az alapja a Kéttúrós-sajtos pogácsa. Lecseréltem a túrókat sajtra!
Hozzávalók:
- 1 teáskanál cukor
- 1 dl tej
- 30 g élesztő
- 600 g liszt
- 1 evőkanál só
- 250 g vaj
- 300 g reszelt sajt (nagy lyukú reszelőn!) + a tetejére kb: 50 g
- 2 dl tejföl (kb.)
- 1 db egész tojás + 1 db egész tojás a tetejére
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk.
A lisztet, sót, vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a futtatott élesztős tejet, a reszelt sajtot, 1 db tojást és a tejfölt. A tejföl mennyiségével lehet a tészta állagát "beállítani". Ha gyúrás közben keménynek érezzük, adhatunk hozzá még, ha nyúlósnak találjuk akkor ne tegyük bele mindet. Én robottal szoktam dagasztani a tésztát, nem rakom bele az összes tejfölt, menet közben korrigálok, de a 2 dl reális mennyiség. Ritkán kell módosítani!
Praktikusan este készítem el a tésztát, éjjel kel, majd napközben sütöm, így egy délutáni vendéglátáshoz már csak a sütés van hátra.
Ha ezt a módszert választjátok, akkor a hűtőből ki kell venni a tésztát, deszkára kell borítani, konyharuhával letakarni. 1 órás szobahőmérsékleten való kelesztés után már lehet nyújtani, tojással lekenni, sajttal megszórni, szaggatni és előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig sütni.
Ha ezt a módszert választjátok, akkor a hűtőből ki kell venni a tésztát, deszkára kell borítani, konyharuhával letakarni. 1 órás szobahőmérsékleten való kelesztés után már lehet nyújtani, tojással lekenni, sajttal megszórni, szaggatni és előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig sütni.
Ha nagy a társaság 3 centiméteres szaggatóval érdemes egészen apró pogikat kiszúrni! Az ilyen pici pogácsákhoz nagyon vékonyra kell kinyújtani a tésztát (a képen is látszik, hogy tényleg csak fél ujjnyira!!!), mert nagy a tésztának a felhajtó ereje és sülés közben könnyen eldőlnek!
Most legújabb szerzeményemet vetettem be egy "gyorsszaggatót". Ezzel 4 centis pogik készültek, kevés "hulladék" keletkezett!!!
Na most sok volt az infó, közben ez a világ legegyszerűbb pogácsája!
Intenzív sajtos-vajas ízzel!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése