Finom édeskés buci, igazi marhahúsos szalonnás húspogácsával. Megéri a fáradtságot, igazi kedvenc! Fogjatok hozzá, imádni fogjátok!
Ennivaló, nem? |
Buci hozzávalói:
- 600 g liszt
- 2 dkg élesztő
- 100 g joghurt
- 1 egész tojás
- 0,5 dl olaj
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
Akinek van kenyérsütőgépe, előnyben van. Minden hozzávalót csak bele kell tenni a gépbe, egy 20 perces programmal kész is a tészta. Kelesztőtálba átrakjuk a tésztát, duplájára kelesztjük.
Majd 10 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formázunk mindből, sütőpapíros tepsire ültetjük a gombócokat, majd konyharuhával letakarva megint duplára kelesztjük.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.
Mehetnek a sütőbe! |
Előmelegített gőzös sütőben 180 C fokon 18 percig sütjük.
Tesókám kérésére ideírom, hogy mióta légkeveréses sütőm van úgy 11 éve, nem nagyon használok sima légkeverés nélküli funkciót. Leginkább alsó-felső légkeveréssel sütök mindent. Ha valami extra lesz, jelzem!
A hús receptje egy régebbi Nők lapja konyhából van. Ott 300 g darált marhahúshoz volt megadva a többi hozzávaló. Nekem a hentes sikeresen 500 grammot mért ki a szokásos maradhat? kérdéssel. Most az egyszer nem bántam. Ennyi bucihoz valójában kell is fél kiló hús. Módosítottam a receptet, fogyókúrázók lapozzanak, nekik nem való!
Hamburgerhusi hozzávalói:
- 500 g darált marhahús
- 150 g darált füstölt szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 egész tojás
- 2 teáskanál mustár
- 3 evőkanál zsemlemorzsa
- só, bors
A szalonnát a hagymával ledaráljuk, hozzáadjuk a húshoz, majd minden hozzávalót összedolgozunk. Betesszük a hűtőbe, jót tesz neki a pihenés! (Amíg a bucik elkészülnek, maradhat a husi a hűtőben!)
Zsiradék nélkül, forró serpenyőben 10 lapos pogácsát sütünk.
A tekintélyes mennyiségű zsírból hamar kiolvad annyi, hogy ne kelljen sütés előtt olajat adni alá!
Bye, bye Fast Food!
Imádtuk. Ez is hétvégi ebéd volt. Persze nem lett ilyen szép. Kisebbek lettek a zsemlék, de ennek az volt az oka, hogy a második kelesztésre már nem jutott elég idő, rohanni kellett, mert a gyerekeknek programja volt. Ennek ellenére alaposan betankoltak, a maradékot pedig becsomagolva magukkal vitték. Utolsó morzsáig elfogyott, fotók is készültek, majd küldök belőle. A húspogácsa íze fantasztikus lett, a mai tökfőzelékhez is ilyet csináltam a hagyományos fasírt helyett. Egy részét a sütőben sütöttem, így még kényelmesebb volt.
VálaszTörlésJó ötlet a sütőben sütés, alkalmazom én is! A fotókat nagyon várom!
TörlésKözkívánatra újra! Miután a hűtőszekrény üres volt, a gyerekek pedig számítanak a holnapi iskolai tízóraira, úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom az ismétlésre. A bucik elkészültek /most már kifogástalanok lettek/, a húspogácsák pedig most sülnek. Gondom csak a csomagolással lesz, mert a friss hozzávalókat csak közvetlenül a fogyasztás előtt tehetjük bele a zsemlékbe. És persze számítani kell arra is, hogy a suliban további jelentkezők lesznek a kóstolásra. De megoldjuk!
VálaszTörlésMa reggel a szétdúlt konyhaasztalon a következő üzenet várt Edinától:
VálaszTörlés"HÚÚÚÚÚÚ Köszönjük szépen! Tomának már írtam, hogy ne hozzon reggelit"
És egy óriási szivecske.
Kell ennél nagyobb dicséret? Persze nem hagytak kóstolót!!!