Lemaradtam a barackszezonról, de most azért megsütöttem ezt a fordított baracktortát. Kimondottan üdítő. Recept Lajos Maritól.
Hozzávalók:
- 150 g cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
- 4 egész tojás
- 150 g liszt
- 4 evőkanál darálatlan mák
- 1 kávéskanál sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- 150 g vaj
- kb. 30 db barack
- 2 evőkanál pálinka (barack)
A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd elektromos habverővel magas fordulaton habosra keverjük (8-10 perc!). Közben egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a teljes mennyiségből elvett vajjal vékonyan kikenjük. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és a magházukkal lefelé körkörösen a formába rakjuk. Összevegyítjük a lisztet a mákkal, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral és több részletben a tojáshabhoz adjuk. Végül apránként laza mozdulatokkal hozzákeverjük a kihűlt, de még folyékony vajat. A masszát a barackok tetejére öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.
Ha elkészült, 5 percig a formában pihentetjük, majd leemeljük a karikát és a tetejére egy nagyobb tálat borítunk, gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát. Óvatosan lehúzzuk a tetejéről a sütőpapírt. 2 evőkanál baracklekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítunk, belekeverjük a pálinkát és megkenjük vele a torta tetejét.
Nagyon gyorsan szokott elfogyni!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése