Érik a körte, potyog a fáról, muszáj minden nap enni belőle...
Ma ez jutott eszembe.
Hozzávalók:
- 125 g liszt
- 60 g hideg vaj
- 50 g porcukor
- 50 g darált mandula
- 1 tojás sárgája
- 1-2 evőkanál jéghideg víz
Ezekből a hozzávalókból gyors mozdulatokkal omlós tésztát gyúrunk, majd folpackba csomagolva 30 percre betesszük a hűtőbe.
Marcipános töltelékhez:
- 100 g marcipán massza
- 100 g tejszín
- 1 egész tojás
Az omlós tésztát 4 felé vágjuk, takaros körlappá nyújtjuk mindet, kibélelünk velük 4 db 12 centis tartelette formát. Előmelegített sütőben légkeveréssel 180 fokon 10 percig elősütjük a kosárkákat.
Közben előkészítjük a marcipán tölteléket:
A hozzávalókat botmixerrel simára pürésítjük és az elősütött tésztára öntjük. Az elkészült "marcipánpüré" nem tölti meg a tésztát, csak az alján lesz egy rétegben.
Visszatesszük a sütőbe, azonos hőfokon még 15 percig sütjük.
A kihűlt tortácskák tetejére körte kompótot készítünk. 4-5 nagyobb körtét hámozunk, magozunk, aprítjuk és 2 evőkanál vízzel, 2 "púpos" evőkanál mézzel, fél citrom levével, fahéjjal megpároljuk.
A tortácskák tetejére halmozzuk.
Egy nem túl édes, de nagyon finom őszi sütemény lett belőle! Összesen 50 g cukorral és 2 evőkanál mézzel édesítve.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése