Tél vége felé közeledve, ideje műzliszeletet készíteni!
Várjuk már a tavaszt, kirándulásokat, biciklizéseket. Addig is kiváló nasi, tízórainak való. Mivel saját készítésű, mi határozzuk meg mi kerüljön bele! Így mentes minden fölösleges adalékanyagtól, a sok cukortól valóban gabonából van tehát tényleg egészséges!
Gyorsan, egyszerűen lehet kimérni a hozzávalókat 2,5 dl-es csészékkel.
Ideírom azért grammokban is, ha valaki mérni akar!
Hozzávalók:
- 1 csésze zabpehely (durvára tört) (80 g)
- 1 csésze lapolt mandula (80 g)
- 1/2 csésze napraforgómag (80 g)
- 1/2 csésze búzacsíra (60 g)
- 1/2 csésze méz (140 g)
- 1/4 csésze barna cukor (40 g)
- 30 g vaj
- 2 tk. vanília kivonat
- 1/2 tk. só
- 1/2 csésze aszalt gyümölcs (most áfonya és aranymazsola)(100 g)
Egy teflon serpenyőbe kimérjük a zabpelyhet, mandulát, napraforgómagot és a búzacsírát majd óvatosan illatosra "pirítjuk" vagy inkább szárítjuk.
A mézet, cukrot, vajat, van. kivonatot és a sót összeolvasztjuk majd összekeverjük a száraz hozzávalókkal és hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöt.
Papírral bélelt kb. 20x20 centis tepsibe simítjuk.
Előmelegített sütőben 150 fokon légkeveréssel 8-10 perc alatt megsütjük.
Nem szabad kiszárítani!
Ha kihűlt felszeleteljük, csokival is behúzhatjuk.
Akár a száraz hozzávalókat, magokat akár a gyümölcsöket lecserélhetjük! Mandula helyett lehet mogyorót, diót, aszalt gyümölcs is lehet sárgabarack, datolya, ...
Arra kell figyelni, hogy az összmennyiség ne változzon!
Készült már kókuszos is, aszalt gyümölcs helyett 1/2 csésze kókuszreszelékkel és csokibevonattal. Nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése