Buktát általában lekvárral szoktunk tölteni.
Nekem maradt karácsonyról mák, most azt használtam el.
Nekem maradt karácsonyról mák, most azt használtam el.
A tepsi fele mákos, a másik fele csokis lett.
Hozzávalók:
- 1 dl langyos tej
- 1,3 dl langyos víz
- 1 egész tojás
- 80 g olvasztott vaj
- 500 g liszt
- 1 evőkanál étkezési keményítő
- 1 evőkanál burgonyapehely
- 100 g cukor
- 1 teáskanál só
- 30 g élesztő
Mákos töltelék:
- 100 g darált mák
- 100 g porcukor
- 1 ek. mazsola
- ízesítéshez tetszőlegesen fahéj, citrom reszelt héja, ...
- forró tej
Csokis töltelék:
- 60 g keserű csokilencse (vagy aprított táblás)
A tészta hozzávalóit szép sorban a kenyérsütőbe kimértem, 20 perces dagasztás programmal összeállítottam. Félkemény kalács tésztának kell lennie. Áttettem a tésztát egy műanyag kelesztő tálba, lefedve 1 óra alatt duplájára kelt. Közben a töltelékeket előkészítettem. A mákot összekevertem a cukorral, fűszerekkel és annyi forró tejjel locsoltam meg, hogy se túl száraz, se túl folyós ne legyen.
A megkelt tésztát nagyjából 60x40 cm-re nyújtottam, 10 darabra vágtam, a felét mákkal, a másik felét csokival töltöttem. Mindet feltekertem, papírral bélelt tepsibe rakosgattam.
(viszonyításképp: 23x36 cm-es az én tepsim)
Tepsiben hagytam letakarva 30-40 percet kelni, majd tojássárgájával lekentem és előmelegített gőzös sütőben 175 fokon 25-30 percig sült.
Igazán finom foszlós tészta, másnap is élvezhető!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése