Ez volt a mai reggelink: angol citromkrém és croissant. Mindez persze tegnapi előkészületeket igényelt, de azt hiszem megérte!
Végre a piacon találtam meyer citromot ami a citrom és a narancs között van. Citrancsnak is hívják. Az íze a citromé, de a narancsnak köszönhetően mégis lágyabb!
A citromkrém hozzávalói:
- 3 egész tojás
- 100 g vaj
- 100 ml citromlé ami nálam pont 2 citrom volt (én a reszelt héját nem tettem bele, mert nem kezeletlen volt a citrom!)
- 150 g cukor
A tojásokat a cukorral kézi habverővel könnyedén kikeverem, majd minden hozzávalóval összekeverve, folyamatos kevegetés mellett sűrű krémmé főzzük.
Ha kihűlt a krémet habverővel felverjük, majd üvegekbe töltjük, lezárjuk és hűtőbe tesszük.
Ehetjük péksütivel reggelire vagy tölthetjük tortába, palacsintába ...
Croissant hozzávalói:
- 600 g liszt
- 120 g tejföl
- 200 ml tej
- 50 g puha vaj
- 1 tojás
- 1 evőkanál cukor
- 1 teáskanál só
- 20 g élesztő
Töltelékhez:
- 150 g vaj
- 1 evőkanál liszt
Minden hozzávalót a kenyérsütőbe tettem, géppel kidagasztottam majd a tésztát áttettem kelesztőtálba és 1/2 órát pihentettem.
Ezalatt a puha vajat és a lisztet összekevertem.
A tésztát jó vékonyra kinyújtottam, megkentem a lisztes vajjal és feltekertem. A rudat elfeleztem, letakarva 2 órán keresztül pihentettem.
Mindkét tésztarudat lisztezett felületen kb. 2 mm vastagra kinyújtottam, olyan 30 cm széles legyen a téglalap. Késsel háromszögekre vágtam, és feltekertem. Nekem 14 db jött ki belőle.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakosgattam a kifliket. Folpackkal letakartam őket és betettem a hűtőbe.
Másnap reggel az egyik tepsit kivettem a hűtőből megkentem egész tojással és a pulton hagytam hogy míg a másik tepsi sül, ez átvegye a szobahőmérsékletet. A másik tepsin is lekentem egész tojással a kifliket majd betettem a hideg sütőbe. 180 fokra állítottam a hőmérsékletet. A sütési időbe belekalkuláltam 10 percet míg a sütő bemelegszik, így 35 percre állítottam. A másik tepsi már forró sütőbe került, annak 25 perc elég volt.
Ha nem másnap sütöm, akkor a tepsin lévő kifliket letakarva duplájára kelesztem és előmelegített sütőbe tolom őket!
Mondhatom igen finom reggelink volt ma!
Croissant Limarától.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése