Szigorúan mákfüggőknek! Nagyon mákos, nagyon finom! Nyáron vanília fagyival, most inkább narancsos tejszínhabbal. Ildi barátnőm népszerű receptje.
Hozzávalók:
- 150 g vaj (nekem a fele mákolaj volt!!!)
- 200 g cukor
- 1 teáskanál vanília kivonat (v. 1 cs van. cukor)
- 1 citrom reszelt héja
- 6 tojás
- 1 evőkanál rum
- 200 g darált mák
- 60 g liszt
A lisztet összekeverjük a mákkal.
A tojásfehérjéket a cukor felével jól kihabosítjuk.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukor másik felével, hozzáadjuk a vanília kivonatot, a citromhéjat és egyesével a tojás sárgákat is. Jól kihabosítjuk a masszát.
Ezután több részletben fakanállal hozzáadjuk a mákos lisztet, legvégül szintén több részletben a felvert tojásfehérjét.
Most a Tesómtól kapott szilikonos formát avattam fel, így nem kellett vajazni, lisztezni a formát, csak arányosan belekanalazni a tésztát a kis mélyedésekbe.
Aki nem birtokol ilyen sütőformát, az vajazott, lisztezett 26 cm-es formába öntse a masszát.
Előmelegített sütőben légkeveréssel 190 fokon 30-35 perc alatt megsül a máktorta.
Annyira finom és mákos, hogy 1 szelet nem elég belőle... :))
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése