Avagy SZAMÓSZA-TAMARINDOS PARADICSOM CSATNIVAL.
Vége a síszünetnek, munkára fel!
Tegnap Indiai tanfolyamon voltam Hugocskámmal. Tőlem idegen ez az ízvilág, ő imádja. Próbálok közelíteni... Nem is rossz. Ma már itthon a családnak is főztem.
A szamósza egy töltött tésztaféle változatos töltelékkel, hozzá mártogatós jár, ami lehet édes vagy sós.
- 200 g sima liszt
- 200 g teljes kiőrlésű liszt
- 50 g puha vaj
- 1 teáskanál só
- 2-2,5 dl víz
A hozzávalókból egy nem túl kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit tállal lefedve pihentetünk, míg a töltelék és a csatni elkészül.
Töltelékhez:
- 1 csomag 450 g-os mirelit spenót
- 2 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy olaj
- 1/2 kávéskanál asafoetida
- 1/4 kávéskanál kurkuma
- 1 csomag ricotta (helyette 3 szem krumplit használtam)
- késhegynyi chilipor
- egy marék koriander-zöld
- egy teáskanál só
Gyönyörű színek: chili, kurkuma, asafoetida |
Egy lábosban melegítsük fel az olajat, tegyük bele az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Fél percig pirítsuk kevergetve, majd adjuk hozzá a pici kockára vágott burgonyát, öntsük rá a spenótot és sózzuk meg. Lefedve főzzük puhára a krumplit. Ha elfőtte a levét és a krumpli megpuhult, villával törjük pépesre és adjuk hozzá a friss koriander-zöldet. Tegyük félre hűlni.
Csatnihoz:
- 2 x 400 g-os hámozott, darabolt paradicsom konzerv
- 2 evőkanál olaj
- 1 kávéskanál mustármag
- 1 kávéskanál római kömény
- fél kávéskanál asafoetida
- 1 teáskanál só
- 15 dkg cukor
- 1 evőkanál tamarind paszta
Fűszer kavalkád |
Egy lábosban felmelegítjük az olajat és a fekete mustármagot kipattogtatjuk. Hozzáadjuk a római köményt és a chilit és két percig pirítjuk. Beleszórjuk az asafoetidát, majd felöntjük a paradicsommal, sózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a végén a tamarindot is hozzáadjuk. Félre tesszük hűlni.
Hozzákezdünk az összeállításhoz. A tésztából diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk (nekem 16 lett). A golyókat kb 12 cm körré nyújtjuk és egy púpozott evőkanálnyi tölteléket rakunk rá, félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. A tészta szélét fodrozva hajtogatjuk.
A tanfolyamon közepes hőmérsékletű olajban sütöttük készre, én itthon sütőpapírral bélelt tepsiben a szamoszák tetejét olajjal megkenve 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.
Ez a fogás nagyon hasonlít a mexikói empanadasra. Nem mondom, hogy gyorsan kész lettem vele, de finom volt, ízlett mindenkinek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése