2013. február 4., hétfő

Egy kis India

Avagy SZAMÓSZA-TAMARINDOS PARADICSOM CSATNIVAL.
Vége a síszünetnek, munkára fel!
Tegnap Indiai tanfolyamon voltam Hugocskámmal. Tőlem idegen ez az ízvilág, ő imádja. Próbálok közelíteni... Nem is rossz. Ma már itthon a családnak is főztem. 
A szamósza egy töltött tésztaféle változatos töltelékkel, hozzá mártogatós jár, ami lehet édes vagy sós.


Hozzávalók a tésztához:

  • 200 g sima liszt
  • 200 g teljes kiőrlésű liszt
  • 50 g puha vaj
  • 1 teáskanál só
  • 2-2,5 dl víz
A hozzávalókból egy nem túl kemény, rugalmas tésztát gyúrunk, amit tállal lefedve pihentetünk, míg a töltelék és a csatni elkészül.

Töltelékhez:
  • 1 csomag 450 g-os mirelit spenót 
  • 2 evőkanál ghí (tisztított vaj) vagy olaj
  • 1/2 kávéskanál asafoetida
  • 1/4 kávéskanál kurkuma
  • 1 csomag ricotta (helyette 3 szem krumplit használtam)
  • késhegynyi chilipor
  • egy marék koriander-zöld
  • egy teáskanál só
Gyönyörű színek: chili, kurkuma, asafoetida
Egy lábosban melegítsük fel az olajat, tegyük bele az asafoetidát, a kurkumát és a chiliport. Fél percig pirítsuk kevergetve, majd adjuk hozzá a pici kockára vágott burgonyát, öntsük rá a spenótot és sózzuk meg. Lefedve főzzük puhára a krumplit. Ha elfőtte a levét és a krumpli megpuhult, villával törjük pépesre és adjuk hozzá a friss koriander-zöldet. Tegyük félre hűlni.

Csatnihoz:
  • 2 x 400 g-os hámozott, darabolt paradicsom konzerv
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 kávéskanál mustármag
  • 1 kávéskanál római kömény
  • fél kávéskanál asafoetida
  • 1 teáskanál só
  • 15 dkg cukor
  • 1 evőkanál tamarind paszta
Fűszer kavalkád
Egy lábosban felmelegítjük az olajat és a fekete mustármagot kipattogtatjuk. Hozzáadjuk a római köményt és a chilit és két percig pirítjuk. Beleszórjuk az asafoetidát, majd felöntjük a paradicsommal, sózzuk és a cukrot is hozzáadjuk. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik, a végén a tamarindot is hozzáadjuk. Félre tesszük hűlni.


Hozzákezdünk az összeállításhoz. A tésztából diónál kicsit nagyobb golyókat formázunk (nekem 16 lett). A golyókat kb 12 cm körré nyújtjuk és egy púpozott evőkanálnyi tölteléket rakunk rá, félbehajtjuk és a szélét jól lenyomkodjuk, hogy összeragadjon a tészta. A tészta szélét fodrozva hajtogatjuk.


A tanfolyamon közepes hőmérsékletű olajban sütöttük készre, én itthon sütőpapírral bélelt tepsiben a szamoszák tetejét olajjal megkenve 180 fokon 30-35 perc alatt készre sütöttem.

Ez a fogás nagyon hasonlít a mexikói empanadasra. Nem mondom, hogy gyorsan kész lettem vele, de finom volt, ízlett mindenkinek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin