Jobban mondva zsúrtorta. Ilyenkor sok a torta nálunk, itt az ünneplés ideje, sok a szülinapos. Ezért most már csak zsúrtortát akartam sütni, elég már ennyi is.
Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:
- 4 egész tojás
- 120 g kristálycukor
- 140 g finomliszt
- 1 kávéskanál ecet
- 1 kávéskanál olaj
- 1 csipet só
A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, olajjal átkenem (de csak a papírt) és liszttel meghintem.
Mixerrel jó habosra keverem a tojásokat a cukorral. Ez kb. 6 perc legyen, jó sok levegőt kell a tésztába juttatnunk, ez a lényeg. Így nem kell bele sütőpor! Hozzáadom az ecetet is, ezzel is keverem még 1 percig. Ezután a sóval kevert lisztet fakanállal óvatosan belekeverem, majd az olajat is lazán hozzáadom.
Az előkészített formába öntöm a tésztát és előmelegített sütőbe teszem.
180 fokon sütöm 5 percig, majd visszaveszem a hőmérsékletet és
170 fokon még 25-30 percig sütöm. (Tűpróbáig!)
A tetejét később egyenesre kellett vágnom a púp miatt. |
Krémhez:
- 3 egész tojás
- 100 g kristálycukor
- 1,5 dl tej
- fél rúd vanília
-------------------------------------------
- 1 zacskó (10 g) Dr. Oetker őrölt fehér étkezési zselatin (legközelebb egy picit hagynék a zacskóban!)
- 0,8 dl tej
-------------------------------------------
- 2 dl tejszín a töltelékbe (Aldiban kaphatót használok, jól felverhető!)
-------------------------------------------
- 2 dl tejszín dekoráláshoz a tetejére
A tojásokat, cukrot, tejet és a félbevágott vaníliarudat egy lábasba tesszük és gőz fölött sűrűre főzzük.
(Két egymásba passzoló lábast veszünk, az alsóban vizet forralunk és a ráhelyezett lábasban fakanállal kevergetve sűrűsödésig gőzöljük a krémet!)
Ha kész, levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Én ekkor már mixertálba tettem és kevergetve hűtöttem.
A zselatint a tejben áztatjuk, majd olvadásig melegítjük. Nem szabad felforralni! (Picike lábasba szórjuk a zselatint, ráöntjük a tejet, állni hagyjuk, miközben a zselatin magába szívja az összes tejet. Semmi pánik, melegítéskor szépen folyóssá fog válni!!!)
Ha már csak langyos a krém, hozzáadjuk a zselatinos tejet.
A tejszínből habot verünk, ezt is a krémbe keverjük.
A piskótát 3 részre vágjuk, tortagyűrűt húzunk köré, majd a krémmel megtöltjük. Félretesszük dermedni.
A piskóta alját érdemes felülre tenni! |
Tálalás előtt 2 dl keményre vert tejszínnel dekoráljuk.
Sokkal könnyebb elkészíteni mint leírni!
24-26 centis formához minden hozzávalót dupláznék, úgy sütném!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése