2013. február 18., hétfő

Oroszkrém torta

Jobban mondva zsúrtorta. Ilyenkor sok a torta nálunk, itt az ünneplés ideje, sok a szülinapos. Ezért most már csak zsúrtortát akartam sütni, elég már ennyi is.



Hozzávalók 18 cm-es tortaformához:

  • 4 egész tojás
  • 120 g kristálycukor
  • 140 g finomliszt
  • 1 kávéskanál ecet
  • 1 kávéskanál olaj
  • 1 csipet só
A tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, olajjal átkenem (de csak a papírt) és liszttel meghintem. 
Mixerrel jó habosra keverem a tojásokat a cukorral. Ez kb. 6 perc legyen, jó sok levegőt kell a tésztába juttatnunk, ez a lényeg. Így nem kell bele sütőpor! Hozzáadom az ecetet is, ezzel is keverem még 1 percig. Ezután a sóval kevert lisztet fakanállal óvatosan belekeverem, majd az olajat is lazán hozzáadom. 
Az előkészített formába öntöm a tésztát és előmelegített sütőbe teszem. 
180 fokon sütöm 5 percig, majd visszaveszem a hőmérsékletet és
170 fokon még 25-30 percig sütöm. (Tűpróbáig!)

A tetejét később egyenesre kellett vágnom a púp miatt.
Krémhez:
  • 3 egész tojás
  • 100 g kristálycukor
  • 1,5 dl tej
  • fél rúd vanília
-------------------------------------------
  • 1 zacskó (10 g) Dr. Oetker őrölt fehér étkezési zselatin (legközelebb egy picit hagynék a zacskóban!)
  • 0,8 dl tej 
-------------------------------------------
  • 2 dl tejszín a töltelékbe (Aldiban kaphatót használok, jól felverhető!)
-------------------------------------------
  • 2 dl tejszín dekoráláshoz a tetejére
A tojásokat, cukrot, tejet és a félbevágott vaníliarudat egy lábasba tesszük és gőz fölött sűrűre főzzük. 
(Két egymásba passzoló lábast veszünk, az alsóban vizet forralunk és a ráhelyezett lábasban fakanállal kevergetve sűrűsödésig gőzöljük a krémet!)
Ha kész, levesszük a tűzről és langyosra hűtjük. Én ekkor már mixertálba tettem és kevergetve hűtöttem. 
A zselatint a tejben áztatjuk, majd olvadásig melegítjük. Nem szabad felforralni! (Picike lábasba szórjuk a zselatint, ráöntjük a tejet, állni hagyjuk, miközben a zselatin magába szívja az összes tejet. Semmi pánik, melegítéskor szépen folyóssá fog válni!!!)
Ha már csak langyos a krém, hozzáadjuk a zselatinos tejet.
A tejszínből habot verünk, ezt is a krémbe keverjük.



A piskótát 3 részre vágjuk, tortagyűrűt húzunk köré, majd a krémmel megtöltjük. Félretesszük dermedni.

A piskóta alját érdemes felülre tenni!


Tálalás előtt 2 dl keményre vert tejszínnel dekoráljuk.


Sokkal könnyebb elkészíteni mint leírni! 

24-26 centis formához minden hozzávalót dupláznék, úgy sütném!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin