Zavarba ejtően hasonlít egy kakaós csigára, de nem az! A kakaós csigák kifinomultabb változata. Persze ez is élesztős tésztából van, a tölteléke kakaópor helyett keserű csokiból. Megint elővehettem a kis mérőedényeimet, mert a recept csészényi egységeket adott meg!
Hozzávalók:
- 1/2 csésze tej (125 ml)
- 20 g friss élesztő
- 1/4 csésze kristálycukor (50 g)
- 2 csésze liszt (250 g)
- 1/2 kávéskanál só
- 1 egész tojás
- 3 evőkanál (50 g) szoba hőmérsékletű vaj
Töltelékhez:
- 220 g csokoládé (nekem 55 %-os)
- 1/4 csésze kristálycukor (50 g)
- 3 evőkanál (50 g) szoba hőmérsékletű vaj
- 1 csipet só
Tetejére:
- 1 egész tojás
A tejben 1 kiskanál cukorral felfuttatjuk az élesztőt. A mixertálba mérjük a lisztet, cukrot, sót, vajat, tojást és végül a futtatott élesztőt. Jól kidagasztjuk a tésztát, ami egy sűrű nokedli tésztára fog hasonlítani. Nem baj, ilyennek kell lennie, majd a hosszas kelesztés alatt szépen összeáll.
A tésztát letakarva legalább 1 órára félretesszük kelni.
Addig kimérjük a töltelék hozzávalóit, amit a recept szerint késes aprítóban kellene morzsásra darabolni. Ennek hiányában én a turmixomat használtam.
A megkelt tésztát lisztezett felületre borítjuk.
Itt látható milyen könnyű tésztát készítettünk. |
Lefedjük egy tállal és még 5-10 percig pihentetjük, majd a tetejét is megszórjuk liszttel és kb: 30X40 centisre nyújtjuk.
Egyenletesen elosztjuk a tésztán a csokimorzsákat és mint a bejglit feltekerjük. 12 részre vágjuk és vajazott muffin formába rakosgatjuk. Letakarva újabb 30 percig kelesztjük. Az egész tojást kicsit felverjük, majd a csigák tetejét megkenjük.
Előmelegített gőzös sütőben 180 fokon 20-25 percig sütjük.
Hihetetlenül könnyű szinte légies tésztából egy nagyon laktató sütit kaptunk, ami egy tartalmas leves mellé ideális ebéd.
Ha reggelire szeretnénk tálalni, akkor a muffin formát (a nyers csigákkal) olajozott folpackkal letakarva hűtőbe kell tenni. Reggel sütés előtt megkenni a tojással, és hideg sütőben kezdeni a sütést! Próbáljátok ki! Mennyei!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése