Vagy mozis perec is lehet, ha sajttal vagy napraforgómaggal megszórjuk. De ez még annál is finomabb!
Frissen a legjobb!
Szeretném ha nem retteneték el attól, hogy a pereceket főzni kell sütés előtt, mert megéri az a plusz mozdulat az íze kedvéért.
Hozzávalók:
- 1 és 1/2 csésze meleg víz (3,5 dl)
- 1 evőkanál cukor
- 2 teáskanál só
- 2 és 1/2 teáskanál szárított élesztő
- 4 és 1/2 csésze liszt (600 g)
- 60 g olvasztott vaj
Főzéshez:
- 2 és 1/2 liter víz
- 3 evőkanál szódabikarbóna
A tetejére:
- olvasztott vaj
- só vagy reszelt sajt vagy napraforgómag
A mixertálba öntjük a vizet, sót, cukrot, élesztőt és egy kanállal elkeverjük. Hozzáadjuk a lisztet és a vajat, bekapcsoljuk a robotot, sima egyenletes tésztává dagasztjuk.
Olajozott kelesztőtálba tesszük át a tésztát, lefedjük és 60-70 percre magára hagyjuk.
Ha megkelt olajozott felületen 10 egyenlő darabra vágjuk. Minden darabot kézzel kb. 60 centisre sodrunk, perecet formálunk.
Ha mind a 10 perec kész, kettesével a gyöngyöző szódabikarbónás vízbe emeljük, fél percig főzzük. Szűrőlapát segítségével papírral bélelt tepsire ültetjük őket. 2 tepsibe férnek el kényelmesen!
Az első tepsi perecet olvasztott vajjal megkenjük, durva szemű sóval megszórjuk, majd mehet az előmelegített sütőbe, 200 fokon légkeverés nélkül 14-15 perc alatt arany színűre sül.
A második tepsin várakozó pereceket vizes papírtörlővel le kell takarni, hogy ne száradjanak ki!
Lehet úgy is csinálni, hogy amikor kisül az első adag perec, a maradékot akkor megfőzni. De én nem akartam negyed órán keresztül forrásban tartani a vizet!
A második adagot is megkenjük olvasztott vajjal, szórhatjuk sajttal, ... ízlés és kedv kérdése!
Érdekes a a perec bélzete, mert elég tömör, ugyanakkor puha és foszlós!
A német brezelre hasonlít.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése