Most mézzel, levendulával.
De készült már forralt boros almával, és tervbe van véve a narancsos almás is! Mert annyira finom! Egyszerű összeállítani, hamar kisül, melegen ehető!
A receptet Szárnyas Ízvadásztól vettem, kicsit módosítottam, itt megnézhetitek az eredetit!
Hozzávalók a tésztához:
- 16 dkg liszt
- 4 dkg cukor
- 2/3 csomag sütőpor
- 1 csipet só
- 8 dkg hideg, kemény vaj
- 2 tojás
A "töltelékhez":
- 5 közepes alma hámozva, darabolva
- 2 dl víz
- 1 bő evőkanál méz
- 1 evőkanál citromlé
- 1 kávéskanál szárított levendula virág (ha hiszitek ha nem, én az óbudai Alexandra könyves boltban vettem!) :)
Először a tésztát keverem össze úgy, hogy a lisztet a tojás kivételével az összes hozzávalóval gyors mozdulatokkal összemorzsolom, majd a tojást is belekeverem. Letakarva mehet a hűtőbe.
A vizet a mézzel, citromlével, levendulával összeforralom, beleteszem az almát és összerottyantom. Vigyázat, nem almakompót a cél!
Először négy tálkányi adagot készítettem a hozzávalókból, de túl nagy adagok lettek. Ebéd után sok volt!
Most már 6 tálkába osztom szét az almákat, majd a tésztából teáskanállal rusztikus darabokat rakosgatok rájuk.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 30 percig sütöm.
Még melegen vanília fagyival tálalom!
Még mindig ezeket a formákat vadászom - soufle-csészécskét már sikerült szereznem. (: Alig várom, hogy találjak és kipróbálhassam ezt az almás csodát - bár nyáron már lehet barackkal fogom mindezt tenni. ;)
VálaszTörlésAz Ikeában nézted már?
Törlés