Igaz, hogy itt a tavasz, és közben ez egy finom téli vacsorának való, de sebaj!
Frissen sült házi kenyérrel a legfinomabb!
Felvágottak, szalámik kiváló alternatívája.
Hozzávalók:
- 1,30 kg sertéshús (comb, lapocka)
- 4 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 4 teáskanál só
- 2 teáskanál őrölt kömény
- egy kevés frissen őrölt bors
- 0,5 kg mangalica zsír
- 1 dl víz
- 1 nagy csokor petrezselyem
A húst felkockázzuk. Nem kell túl apróra, 5x5 cm kábé.
Egy fazékban, kevés zsíron több lépésben megpirítjuk a húst, hogy egy kis színt kapjon. Kivesszük a húsokat. A szeletelt hagymát és az egész gerezdekben hagyott fokhagymát is rádobjuk egy kevés zsírra és egy kicsit megpirítjuk. Hozzáadjuk a köményt, sót, borsot, a húst, zsírt és végül a vizet.
Felforraljuk, majd mérsékelt tűzön gyöngyöző forrással kb. 5 órán!!! keresztül sütjük. Időnként megkeverjük. A vége felé sűrűbben, nehogy lekapjon! A hagymák teljesen eltűnnek a zsírban, a husi pedig rostjaira esik szét. Így nem kell aprítani a végén. Levesszük a tűzről, amikor egy kicsit hűlt, hozzáadjuk az aprított petrezselymet. Tálkákba, üvegekbe porciózzuk, mehet a hűtőbe.
Ez az 5 adag lett |
Legközelebb vagy a hús mennyiségét venném le 1 kilóra, vagy 20-30 dekával emelném a zsír mennyiségét, hogy "lazább" legyen. Így nagyon "húspástétomos"! Bár így is ízlett!
egy újabb finomság:)
VálaszTörlés