Ezt
a kenyeret sütöm a leggyakrabban.
Mindannyian
szeretjük, a rosttartalma is a tűréshatáron belül van az összes családtagnál.
Ropogós héj, húspástétommal a háttérben |
Hozzávalók:
- 2 dl víz
- 0,7 dl tej
- 2 evőkanál olaj
- 2 teáskanál só
- csipet aszkorbinsav (patikában
kapható)
- 400 g sima liszt
- 100 g graham liszt
- 200 g előtészta*
- 1 teáskanál cukor
- 10 g élesztő
Minden hozzávalót ebben a sorrendben
bekészítem a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programmal szép sima, egyenletes
tésztát készítünk. A kész tésztát átteszem egy kelesztő tálba, lefedem és hagyom
duplájára kelni. Lisztezett felületen kinyomkodom a levegőt belőle,
megformázom, most gombóccá és a lisztezett kenyérkelesztő formámba teszem.
Letakarom konyharuhával és megint duplájára kelesztem.
Ha ismét megkelt sütőpapírral bélelt tepsire borítom óvatosan! A tetejét bemetszem, a sütőt előmelegítem 220 fokra. Kb. 10 perc alatt felmelegszik a sütő, addig is kel a kenyér, a tetején a bemetszés szépen kinyílik.
Betolom a tepsit, a sütő aljába 1 nagy
pohár vizet öntök és az én sütőmből 30
perc múlva szép barna kenyér kerül ki!
* Előtésztát előző este készítek, kvázi
kovászként használom, kb. 3-4 kenyér sütésre elég és közben hűtőben tartom
lefedve!
Készítése:
- 500 g sima liszt
- kb. 3 dl víz
- 1 csipet cukor
- 10 g élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe készítek mindent,
elindítok egy 20 perces dagasztás programot. Ezután kikapcsolom a gépet és
csukott tetővel 10-12 órán keresztül állni hagyom a tésztát. Ezalatt megkel,
majd összeesik. Másnap csak annyi időre kapcsolom be a dagasztást, míg egy
gombóccá áll össze a tészta. Tálba teszem, lefedem, mehet a hűtőbe, onnan
használok belőle sütésnél.
Fúúú hát ez szebb mint a legprofibb pékségekben. (: Nem tudod véletlen, hogy több Graham liszttel is elkészíthető? Vagy esetleg Graham és rozsliszttel?
VálaszTörlésFeltétlen kipróbálom!
Fordított arányban már sütöttem (400 g graham-100 g sima), azt elbírta a kenyér! Próbáld ki!
TörlésHamarosan jövök majd egy jó Bajor rozskenyérrel, azt is imádni fogod! :)