Mikulás napja van, gondoltam ideje visszatérni a konyhába!
Évekkel korábban fodrászom Kriszti hívta fel a figyelmemet, hogy anyukája milyen finom diós kalácsot sütött. Azóta mi is esszük!
Hozzávalók a tésztához:
- 20 g élesztő
- 50 g cukor
- 1,5 dl langyos tej
- 1 db tojás
- 1 csipet só
- 300 g liszt
- 50 g vaj
A töltelékhez:
- 60 g szobahőmérsékletű vaj
- 70 g barnacukor
- 1 ek. liszt
- 1 kk. mézeskalácsfűszer
- 80 g durvára vágott dió
A tetejére
- 1 tojás
- mandulaforgács
Az élesztőt egy teáskanál cukorral 1/2 deci tejben felfuttatjuk.
A maradék tejben elkeverjük a maradék cukrot, az egész tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Ezt a liszthez keverjük, majd jól kidagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.
A töltelék hozzávalóit simára keverjük.
Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra nyújtjuk (én 60x30-as lapot kaptam), a tölteléket ráegyengetjük, feltekerjük.
Koszorú alakot formálunk belőle, a végeit összecsipkedjük egy kicsit, hogy ne nyíljon szét. 3-4 centinként bevagdaljuk, nem kell végig, a koszorú belseje maradjon egyben. Minden második szeletet befelé tolunk. Így egy cikk-cakkos formát kapunk.
Letakarva 30 percig pihentetjük.
Egész tojással lekenjük a tetejét, mandula lapocskákkal megszórjuk, majd előmelegített gőzös (1 pohár vizet locsolok a sütő aljába) sütőbe tesszük.
Az én sütőmben 190 fokon 25 percig sült.
Sütés vége felé figyelni kell rá, hamar pirul.
A töltelék is kifolyik itt-ott, a dió karamellizálódik, amitől még finomabb!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése