2013. október 14., hétfő

Sticky Toffee Pudding

Avagy datolyás kocka fagyival és karamellel.
Úgy gondolom ez a sütemény egy igazi őszi desszert, a fagyi ellenére. Tegnap vendégek jöttek, már alig vártam hogy ezt a sütit tálalhassam. Nem okozott csalódást. Sőt!
Langyos cuppanós tészta, hideg fagyival, forró karamellszósszal...
Martha Stewart recept.




Hozzávalók:

  • 80 g szárított füge
  • 2,5 dl forró főzött kávé
  • 1 kávéskanál szódabikarbóna
  • 100 g vaj
  • 150 g barna cukor (muscovado)
  • 2 egész tojás (szobahőmérsékletű)
  • 220 g liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
Öntet:
  • 100 g vaj
  • 180 g barna cukor
  • 180 ml tejszín
Először a datolyát magozzuk, apróra vágjuk, a forró kávéba tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és 15 percig pihentetjük.
A vajat a cukorral jó habosra keverjük, míg halványabb lesz és puha habos. A tojásokat egyesével hozzákeverjük. 
A lisztet átszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd a felét spatulával a vajas masszába keverjük. Most jöhet a kávés datolya (össze lehet turmixolni!). Nem kell megijedni, elég folyóssá válik a massza, de még jön bele a maradék liszt. Óvatosan kikeverjük a masszát, szigorúan spatulával vagy fakanállal!
22x22 centis vajazott formába kellene tenni. Én a szokásos kis tepsimbe tettem amit papírral béleltem. (Jobb lett volna vajazott tepsibe tenni!)


Előmelegített sütőbe toljuk, 160 fokon 25 percig sütjük. 

Közben a karamell öntetet elkészítjük. Az összes hozzávalót összeolvasztjuk, majd 4-5 perc alatt mártássá sűrítjük.


A kisült tésztát pálcikával több helyen megszurkáljuk, a mártás 3/4 részével meglocsoljuk és 20 percre félretesszük. A karamell befolyik a lyukakon keresztül a tésztába, amit a tészta magába szív és nagyon szaftos és puha lesz.


Még melegen szeleteljük, fagyit nyomunk a rá és meglocsoljuk a maradék karamellel.


Nem tudok rá mást mondani: mennyei!

2 megjegyzés:

LinkWithin