2013. december 6., péntek

Finn diós koszorú

Mikulás napja van, gondoltam ideje visszatérni a konyhába!
Évekkel korábban fodrászom Kriszti hívta fel a figyelmemet, hogy anyukája milyen finom diós kalácsot sütött. Azóta mi is esszük!



Hozzávalók a tésztához:

  • 20 g élesztő
  • 50 g cukor
  • 1,5 dl langyos tej
  • 1 db tojás
  • 1 csipet só
  • 300 g liszt
  • 50 g vaj
A töltelékhez:
  • 60 g szobahőmérsékletű vaj
  • 70 g barnacukor
  • 1 ek. liszt
  • 1 kk. mézeskalácsfűszer
  • 80 g durvára vágott dió
A tetejére
  • 1 tojás
  • mandulaforgács
Az élesztőt egy teáskanál cukorral 1/2 deci tejben felfuttatjuk. 
A maradék tejben elkeverjük a maradék cukrot, az egész tojást, az olvasztott vajat és a felfuttatott élesztőt. Ezt a liszthez keverjük, majd jól kidagasztjuk.
Letakarva duplájára kelesztjük.

A töltelék hozzávalóit simára keverjük.

Ha megkelt a tészta, téglalap alakúra nyújtjuk (én 60x30-as lapot kaptam), a tölteléket ráegyengetjük, feltekerjük.



 Koszorú alakot formálunk belőle, a végeit összecsipkedjük egy kicsit, hogy ne nyíljon szét. 3-4 centinként bevagdaljuk, nem kell végig, a koszorú belseje maradjon egyben. Minden második szeletet befelé tolunk. Így egy cikk-cakkos formát kapunk. 


Letakarva 30 percig pihentetjük.
Egész tojással lekenjük a tetejét, mandula lapocskákkal megszórjuk, majd előmelegített gőzös (1 pohár vizet locsolok a sütő aljába) sütőbe tesszük.
Az én sütőmben 190 fokon 25 percig sült.


Sütés vége felé figyelni kell rá, hamar pirul. 
A töltelék is kifolyik itt-ott, a dió karamellizálódik, amitől még finomabb!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin