Újabb szülinapost ünnepeltünk ma. Így tortát sütöttem, méghozzá a kedvencet. Csokisat. Főzött krémmel, egyszerűen. Ennél a tortánál egy fő cél volt: minimál design. Nem véletlen! Családom minden tagja evés előtt "letisztítja" a tortáról a "felesleges" dolgokat, mint: marcipán bevonatot, cukorgyöngyöket, egyéb dekorációkat...
Most nem kell fáradniuk!
A piskóta 8 tojásból készült, 2 db 20 centis formában sütöttem.
(ha normál tortát sütök, 26 centis kapcsos formában sütöm 40-45 percig!)
Hozzávalók:
- 8 tojás
- 160 g kristálycukor
- 160 g liszt
A kapcsos forma (20 cm) alját kibéleljük sütőpapírra. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük.
A tojások fehérjét a cukorral tejföl sűrűségű habbá verjük. Nem szabad túl keverni, nem szabad túl keményre verni!!!
A felvert sárgákba beleforgatjuk a fehérjehabot, majd óvatosan az átszitált lisztet is.
A massza felét beleöntjük az előkészített sütőformába, felhúzzuk a perem széléig, így homorú felület keletkezik.
Előmelegített sütőben légkeveréssel 160 fokon 30-35 perc alatt megsült.
(Az én sütőmben!!! Mindenki figyelje, tapasztalja ki a sajátjában mennyi az annyi!)
A tészta másik felét is ugyanígy sütjük ki.
Amíg a piskóta hűl, készítsük el a tölteléket.
Hozzávalók:
- 2 tojás sárgája
- 100 g kristálycukor
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 40 g liszt
- 40 g étkezési keményítő
- 5 dl tej
- 250 g puha vaj
- 3 púpos evőkanál porcukor
- 5 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1-2 teáskanál rum
Fehéredésig keverjük a tojás sárgákat a cukorral és a vanília kivonattal, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd a tejet is. Kis lángon folytonos keveréssel sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük! Habosra keverjük a vajat, a porcukrot és az 5 evőkanál kakaóport. Kanalanként hozzákeverjük a kihűlt tojás sárgájás részhez.
A kihűlt piskótákat felszeleteljük, 3-3 szeletre vágjuk mindkettőt. A tortatálra elkezdjük felhalmozni a szinteket, betöltjük a tortát.
Hagyjunk elegendő krémet a torta bevonására is.
Egy kis trükk, hogy marad tiszta a torta bevonása után a tortatál:
Ez egy nagyon egyszerű csokitorta, de pont az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése