2014. március 4., kedd

Máktorta

Szigorúan mákfüggőknek! Nagyon mákos, nagyon finom! Nyáron vanília fagyival, most inkább narancsos tejszínhabbal. Ildi barátnőm népszerű receptje.




Hozzávalók:

  • 150 g vaj (nekem a fele mákolaj volt!!!)
  • 200 g cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat (v. 1 cs van. cukor)
  • 1 citrom reszelt héja
  • 6 tojás
  • 1 evőkanál rum
  • 200 g darált mák
  • 60 g liszt
A lisztet összekeverjük a mákkal.
A tojásfehérjéket a cukor felével jól kihabosítjuk.
A szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukor másik felével, hozzáadjuk a vanília kivonatot, a citromhéjat és egyesével a tojás sárgákat is. Jól kihabosítjuk a masszát. 
Ezután több részletben fakanállal hozzáadjuk a mákos lisztet, legvégül szintén több részletben a felvert tojásfehérjét.
Most a Tesómtól kapott szilikonos formát avattam fel, így nem kellett vajazni, lisztezni a formát, csak arányosan belekanalazni a tésztát a kis mélyedésekbe.


Aki nem birtokol ilyen sütőformát, az vajazott, lisztezett 26 cm-es formába öntse a masszát.
Előmelegített sütőben légkeveréssel 190 fokon 30-35 perc alatt megsül a máktorta.


Annyira finom és mákos, hogy 1 szelet nem elég belőle... :))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin