Abban biztos vagyok, hogy mindenki tud, szokott töklevest főzni.
Ez az én verzióm.
Hokkaido tök |
Hozzávalók:
- 1,5 kg tök
- 1 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál szárított kakukkfű
- só, bors
- olívaolaj
- 1 tojássárgája
- 2 dl tejszín
Küzdelmes munkával megszabadítjuk a tököcskét a héjától, magjaitól, daraboljuk, tepsibe szórjuk. (A héját sütés után is el lehet távolítani!) A hagymát nagyobb darabokban, a fokhagymát szeletekben a tök közé keverjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Ez a Hokkaido tök hamar sül.
A megsült tököt áttesszük egy fazékba, annyi forró vizet töltsünk rá, hogy jócskán ellepje, mert pürésítés során sok vizet felszív a tök. Merülőmixerrel simára dolgozzuk, itt lehet a vízmennyiségen korrigálni. Aki használ leveskockát, az azzal főzze fel, én csak egy kis biovegetát tettem bele. Ha kész, zárjuk le alatta a tüzet, és szűrőn át engedjük a levesbe a tejszínnel kikevert tojássárgáját.
(Nem szabad már forrnia a levesnek, mert a tojássárga kicsapódik, és rántotta lesz belőle.)
Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk!
A kakukkfűtől elég jó, különleges lesz az íze!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése