Nagymamám kedvenc teasüteménye volt.
Rácsodálkozott, hogy kevés hozzávalóból, kevés munkával finom, hosszan eltartható sütit kapunk. Ha jól csináljuk- csináltam volna - a süti "ketté válik ". Vagyis a macaronhoz hasonlóan a teteje felemelkedik. Mamámnak akkor tetszett a legjobban, ha ez sikerült. Ez a tojás méretétől függ. Valószínűleg a liszt mennyisége sok volt a tojáshoz. Nem tudott felemelkedni a felvert tojás habja. Na nem baj, attól még finom. Mivel nagyon sokáig eláll, ezért a karácsonyi süteményeim raktározását ezzel a sütivel szoktam nyitni. Advent második vasárnapja. Visszaszámlálás kezdődik...
Estike |
Hozzávalók:
- 150 g porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás
- 120 g rétesliszt
- 1 csapott teáskanál sütőpor
A porcukrot, vaníliás cukrot, az egész tojásokat jó habosra, fehéredésig keverjük. Majd visszaveszünk a fordulatból és lassú keveréssel a sütőporral elkevert lisztet is hozzáadjuk.
Vajazott, lisztezett tepsibe csillagcsöves nyomózsákkal kis halmokat rakunk.
Minden halom tetejére 1 szem mazsolát teszünk. Egy éjszaka a konyhapulton pihentetjük.
3 tepsivel lett |
Reggel sütjük légkeverés nélkül előmelegített sütőben 180 fokon 7-8 percig.
Nem szabad pirítani, figyelni kell, hogy szinte fehér maradjon a süti!
Kész! |
fél óráig keverni kell. Akkor megemelkedik.
VálaszTörlés