A tavaly szeptemberi GoodFood magazinban olvastam ezt a receptet, azóta keresem az alkalmat a kipróbálására.
Nem csalódtam benne, nem csak szép, finom is!
Hozzávalók:
- 200 g finomliszt
- 100 g hideg vaj
- 50 g sajt
- pár levél bazsalikom
- 1 kis csokor petrezselyem
- 180 g túró (krémes állagú)
- 6 db paradicsom szeletelve
- kevés olívaolaj a tálaláshoz
- maréknyi zöld fűszer a tálaláshoz (koriander zöld, petrezselyem, bazsalikom, ...)
- só, bors
Késes robottal morzsásra keverjük a lisztet a vajjal, és fél teáskanál sóval. Adjuk hozzá a sajt 2/3-át, majd gyors mozdulatokkal 100 ml jéghideg vízzel gyúrjunk egy közepesen lágy tésztát. Csomagoljuk folpackba és tegyük fél órára hűtőbe.
Addig keverjük ki a túrót a sajttal, az aprított bazsalikommal és petrezselyemmel, ízesítsük sóval, borssal.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk (vékonyra) téglalap alakúra.
Tekerjük fel, (ezzel megússzuk a sok nyújtást, hajtogatást, és mégis leveles lesz) hajtsuk ketté, pihentessük 10 percig.
A pihentetett tésztát nyújtsuk kör alakúra. Nekem nem sikerült, így a 28 centis tortaformám alját használtam sablonnak, amit éles késsel körbevágtam, megszurkáltam villával.
Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és előmelegített sütőben légkeveréssel 200 fokon süssük elő 15 percig. A tepsin hagyjuk 5-10 percig kicsit hűlni.
A levágott széleket is megsütöttem szezámmaggal |
Kenjük a tésztára a fűszeres túrót és rakjuk ki a tetejét a paradicsom szeletekkel. Sózzuk, borsozzuk.
Tegyük vissza a 200 fokos sütőbe és további 15 percig süssük. Ekkor már kezd barnulni a tészta széle. Most vegyük vissza a sütő hőmérsékletét 120 fokra légkeveréssel és még 30-40 percig hagyjuk a sütőben, így a tészta átsül, a paradicsom elveszti a nedvességet.
Legközelebb 40 percig sütöm! |
Ha kész, hagyjuk hűlni, aztán locsoljuk meg olívaolajjal és díszítsük a zöld fűszerekkel.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése