Gyorsan megírom ezt a bejegyzést. Történt, hogy a hétvégi ünnepi menühöz sikerült szarvashúsra szert tenni, de a szakácskönyvet sehol nem találtam. Ugye nem minden nap készül nálunk szarvas, így fejből nem tudom a receptet. Rémült keresgélést követően megtaláltam a könyvet, el is határoztam hogy a recept felkerül ide!
Gombás szarvastokány |
Hozzávalók:
- 1 kg szarvas színhús (comb, lapocka, lábszár, szegy)
- 100 g füstölt szalonna
- 2 nagy fej hagyma
- 1 púpos evőkanál paradicsompüré (30 g)
- 500 g gomba (legalább a fele erdei)
- 2 babérlevél
- 1 kávéskanál szárított kakukkfű
- 3 dl húsleves
- 2-3 dl száraz vörösbor
- 1 narancs leve és reszelt héja
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- só, bors
- 1 csokor petrezselyem
A húst a hártyáktól megtisztítjuk, kockákra vágjuk, szűrőbe téve megmossuk majd leforrázzuk. Alaposan lecsöpögtetjük.
A szalonnát apróra kockázzuk, kiolvasztjuk, majd a finomra vágott hagymát megdinszteljük rajta. Hozzáadjuk a paradicsompürét, kicsit pirítjuk majd rádobjuk a húst és pár percig erős tűzön pörköljük. Beletesszük a babérleveleket, kakukkfüvet, sót, borsot majd mérsékelt lángon pároljuk. Ha elfőné a levét mindig egy kevés húslevessel pótoljuk. Amikor a hús már majdnem puha, hozzáadjuk a tisztított, szeletelt gombát, a reszelt narancshéjat, a narancslevet, a bort és készre pároljuk. A tejfölben simára dolgozzuk a lisztet, behabarjuk vele a mártást, jól összeforraljuk. Végül hozzáadjuk a finomra vágott petrezselymet.
Lajos Mari (99 Vad- és halétel) rizst, krokettet vagy burgonyapürét ajánl köretnek.
Nálunk galuska (na jó nokedli!) készül hozzá közkívánatra!
Emlékezetem szerint az eredeti recept kivételesen nem vörös, hanem fehérborral készült. Plusz fokhagymát és borókabogyót is tartalmazott.
VálaszTörlés