2013. június 6., csütörtök

Tejfölös sajtos pogácsa

Ismét egy pogácsa. Múlt héten sokat sütöttem, kérésre. 
Gyakran sütöm mert egyszerű és nagyon sajtos!
Vendégváráshoz ideális, mert akár előző nap is összeállítható és éjjel kel a hűtőben! Ennek a receptnek az alapja a Kéttúrós-sajtos pogácsa. Lecseréltem a túrókat sajtra!


Hozzávalók:
  • 1 teáskanál cukor
  • 1 dl tej
  • 30 g élesztő
  • 600 g liszt
  • 1 evőkanál só
  • 250 g vaj
  • 300 g reszelt sajt (nagy lyukú reszelőn!) + a tetejére kb: 50 g
  • 2 dl tejföl (kb.)
  • 1 db egész tojás + 1 db egész tojás a tetejére
A langyos tejben feloldjuk a cukrot, beletesszük az élesztőt és felfuttatjuk. 
A lisztet, sót, vajat összemorzsoljuk, hozzáadjuk a futtatott élesztős tejet, a reszelt sajtot, 1 db tojást és a tejfölt. A tejföl mennyiségével lehet a tészta állagát "beállítani". Ha gyúrás közben keménynek érezzük, adhatunk hozzá még, ha nyúlósnak találjuk akkor ne tegyük bele mindet. Én robottal szoktam dagasztani a tésztát, nem rakom bele az összes tejfölt, menet közben korrigálok, de a 2 dl reális mennyiség. Ritkán kell módosítani!
Praktikusan este készítem el a tésztát, éjjel kel, majd napközben sütöm, így egy délutáni vendéglátáshoz már csak a sütés van hátra. 



Ha ezt a módszert választjátok, akkor a hűtőből ki kell venni a tésztát, deszkára kell borítani, konyharuhával letakarni. 1 órás szobahőmérsékleten való kelesztés után már lehet nyújtani, tojással lekenni, sajttal megszórni, szaggatni és előmelegített sütőben 200 fokon 8-10 percig sütni.
Ha nagy a társaság 3 centiméteres szaggatóval érdemes egészen apró pogikat kiszúrni! Az ilyen pici pogácsákhoz nagyon vékonyra kell kinyújtani a tésztát (a képen is látszik, hogy tényleg csak fél ujjnyira!!!), mert nagy a tésztának a felhajtó ereje és sülés közben könnyen eldőlnek!

Most legújabb szerzeményemet vetettem be egy "gyorsszaggatót". Ezzel 4 centis pogik készültek, kevés "hulladék" keletkezett!!!



Na most sok volt az infó, közben ez a világ legegyszerűbb pogácsája! 
Intenzív sajtos-vajas ízzel!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin