2012. október 19., péntek

Rumos fahéjas szilvás galette

Még lehet kapni szilvát. Még van a noszvaji szilvalekváramból is. Régóta őrizgetem ezt a receptet, ideje volt kipróbálni. 
Megint szilvás süti...

Szilvás galette


Az omlós tésztához:

  • 250 g liszt
  • 200 g vaj
  • 50 g cukor
  • 1 csipet só
  • 5 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:
  • 800 g szilva magozva, darabolva
  • 2 evőkanál szilvalekvár
  • 1 rúd vanília
  • 5 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál rum (nekem 80%-os STROH rumom van. Ha ez nincs, szerintem mehet bele több is!)

Összedolgozom a tésztához a hideg vajat a liszttel, hozzáadom a cukrot, sót és annyi hideg vizet, amitől összeáll a tészta. Folpackba csomagolom, mehet a hűtőbe fél órára.

Addig a megmosott magozott szilvát darabokra vágom, egy tálba teszem, belekeverem a cukrot, a kikapart vanília magokat, rumot, lisztet és a szilvalekvárt.

Kinyújtom a tésztát, egy kivehető aljú 28 cm-es piteformába igazítom. Nagyobb kört nyújtok, hogy a tészta túl lógjon a peremen. Beleöntöm a szilvát, a lelógó tésztát ráhajtom a gyümölcsre. Kapunk egy szép rusztikus formát.





Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütjük.

Az a tapasztalatom, hogy a szaftosabb töltelék miatt, jó az alsó rácson sütni. A közepe szépen bugyog, a széle pedig szép aranybarna lesz!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin