2014. május 11., vasárnap

Csokitorta

Újabb szülinapost ünnepeltünk ma. Így tortát sütöttem, méghozzá a kedvencet. Csokisat. Főzött krémmel, egyszerűen. Ennél a tortánál egy fő cél volt: minimál design. Nem véletlen! Családom minden tagja evés előtt "letisztítja" a tortáról a "felesleges" dolgokat, mint: marcipán bevonatot, cukorgyöngyöket, egyéb dekorációkat... 
Most nem kell fáradniuk!




A piskóta 8 tojásból készült, 2 db 20 centis formában sütöttem. 
(ha normál tortát sütök, 26 centis kapcsos formában sütöm 40-45 percig!)

Hozzávalók:
  • 8 tojás
  • 160 g kristálycukor
  • 160 g liszt
A kapcsos forma (20 cm) alját kibéleljük sütőpapírra. A tojások sárgáját fehéredésig keverjük. 
A tojások fehérjét a cukorral tejföl sűrűségű habbá verjük. Nem szabad túl keverni, nem szabad túl keményre verni!!!
A felvert sárgákba beleforgatjuk a fehérjehabot, majd óvatosan az átszitált lisztet is.



A massza felét beleöntjük az előkészített sütőformába, felhúzzuk a perem széléig, így homorú felület keletkezik.



Előmelegített sütőben légkeveréssel 160 fokon 30-35 perc alatt megsült. 
(Az én sütőmben!!! Mindenki figyelje, tapasztalja ki a sajátjában mennyi az annyi!)


A tészta másik felét is ugyanígy sütjük ki.

Amíg a piskóta hűl, készítsük el a tölteléket.

Hozzávalók:
  • 2 tojás sárgája
  • 100 g kristálycukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 40 g liszt
  • 40 g étkezési keményítő
  • 5 dl tej
  • 250 g puha vaj
  • 3 púpos evőkanál porcukor
  • 5 púpozott evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1-2 teáskanál rum
Fehéredésig keverjük a tojás sárgákat a cukorral és a vanília kivonattal, hozzáadjuk a lisztet és a keményítőt, majd a tejet is. Kis lángon folytonos keveréssel sűrűre főzzük, hideg vízbe állítva kihűtjük! Habosra keverjük a vajat, a porcukrot és az 5 evőkanál kakaóport. Kanalanként hozzákeverjük a kihűlt tojás sárgájás részhez.

A kihűlt piskótákat felszeleteljük, 3-3 szeletre vágjuk mindkettőt. A tortatálra elkezdjük felhalmozni a szinteket, betöltjük a tortát.


Hagyjunk elegendő krémet a torta bevonására is.

Egy kis trükk, hogy marad tiszta a torta bevonása után a tortatál:



Ez egy nagyon egyszerű csokitorta, de pont az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége!



Nagyon-nagyon finom!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin