2013. augusztus 17., szombat

Mákos sárgabaracktorta

Lemaradtam a barackszezonról, de most azért megsütöttem ezt a fordított baracktortát. Kimondottan üdítő. Recept Lajos Maritól.


Hozzávalók:
  • 150 g cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 4 egész tojás
  • 150 g liszt
  • 4 evőkanál darálatlan mák
  • 1 kávéskanál sütőpor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 150 g vaj
  • kb. 30 db barack
  • 2 evőkanál pálinka (barack)
A cukrot összekeverjük a vaníliás cukorral és a sóval, hozzáadjuk a tojásokat, majd elektromos habverővel magas fordulaton habosra keverjük (8-10 perc!). Közben egy 26 cm-es kapcsos tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral és a teljes mennyiségből elvett vajjal vékonyan kikenjük. A barackokat megmossuk, szárazra töröljük, kimagozzuk és a magházukkal lefelé körkörösen a formába rakjuk. Összevegyítjük a lisztet a mákkal, a reszelt citromhéjjal, a sütőporral és több részletben a tojáshabhoz adjuk. Végül apránként laza mozdulatokkal hozzákeverjük a kihűlt, de még folyékony vajat. A masszát a barackok tetejére öntjük és előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 percig sütjük.



 Ha elkészült, 5 percig a formában pihentetjük, majd leemeljük a karikát és a tetejére egy nagyobb tálat borítunk, gyors mozdulattal ráfordítjuk a tortát. Óvatosan lehúzzuk a tetejéről a sütőpapírt. 2 evőkanál baracklekvárt 1 evőkanál vízzel felforrósítunk, belekeverjük a pálinkát és megkenjük vele a torta tetejét.

Nagyon gyorsan szokott elfogyni!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin