2012. december 26., szerda

Narancsos csokitorta

Karácsonyi tortánk, szenteste ez volt a vacsora fénypontja.
Finom fűszeres "piskóta", krémes narancs töltelékkel. Legközelebb annyit változtatnék rajta, hogy sima kakaós piskótát sütnék persze fűszerekkel. Ez a változat egy kicsit tömör. Bár Tesókámnak pont azért ízlett.


Narancsos csokitorta
Piskóta hozzávalói:

  • 300 g vaj
  • 1 zacskó vaníliás cukor
  • 200 g cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 4 egész tojás
  • 400 g liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 6 evőkanál natúr kakaópor
  • 2 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 2 dl frissen facsart narancslé (én 100 %-os narancslét vettem)
Krém hozzávalói:
  • 3 dl frissen facsart narancslé
  • 250 g cukor
  • 50 g étkezési keményítő
  • 60 g vaj
  • 2 lap vagy 6 g zselatin
  • 3 tojássárgája
Torta bevonásához:
  • 150 g keserű csoki
  • 250 g tejszín
Piskóta elkészítése

Robotgéppel a vajat habosra keverjük a cukrokkal, mézzel, majd egyenként a tojásokkal. A lisztet összeszitáljuk a sütőporral, kakaóporral és a fűszerrel, majd a narancslével váltogatva a masszába dolgozzuk. Vajjal kikent, lisztezett 24 cm-es tortaformába töltjük.
175 C fokra előmelegített sütőben 50-60 percig sütjük. 
Ha kihűlt, rácsra borítjuk.

Krém elkészítése

A narancslét felforraljuk a cukorral, majd az 1 dl vízben elkevert keményítővel besűrítjük, 1-2 percig főzzük. Félrehúzva beledolgozzuk a vajat, és hozzáadjuk a csomagoláson leírtak szerint feloldott zselatint (hideg vízben áztatott). Végül gyorsan belekeverjük szűrőn át a tojássárgájákat. (szükség van rá, hogy a fehérje darabokat kiszűrjük) 

A piskótát vízszintesen 4 részre szeleteljük. Az alsó szeletet a tortatálra tesszük. Tortakarimát teszünk rá. (a Feketeerdő tortánál megnézhetitek
A még meleg krém harmadát rákenjük. Minden tortalappal így járunk el, végül befedjük az utolsó lappal, betesszük a hűtőbe 1-2 órára, hogy a töltelék megdermedjen.

Utolsó lépésként elkészítjük a torta bevonatát.
A keserű csokit daraboljuk, (és ki hogy szokta vízgőz fölött vagy mikróban) felolvasztjuk.
A tejszínt habverővel krémesre keverjük, belecsorgatjuk a folyékony csokit, és felverjük. A karimát eltávolítjuk a tortáról, majd bevonjuk a tejszínes csokival. Kb.: 2 -3 evőkanál kakaóporral megszórjuk.
Nekem volt hópihe dekorcukrom, azzal díszítettem. De lehet kandírozott narancs szeletekkel dekorálni, utalva a töltelékre!

Vacsora után sajnos nem voltak ideálisak a feltételek a jó fotóhoz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin