2012. december 16., vasárnap

Panettone

Kis családomban ez az olasz kalács majdnem olyan népszerű mint a bejgli. 
Ennek az az oka, hogy barátnőm Milánóból hosszú éveken át ezzel lepett meg bennünket karácsonyi látogatásakor. Így ismertük és szerettük meg ezt a nagyon finom kalácsot. Finomabbnál finomabbakat ettünk, mégis a csokis ízlett a legjobban. Olaszországban a pékségekben sült kalács 3 napig készül! Persze itthon nem tudom reprodukálni, de ez már hasonlít...


Csokis panettone

Hozzávalók:
  • 2 dl tej
  • 2 db 7 g-os szárított élesztő
  • 3 egész tojás
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 480 g liszt
  • 20 g keserű kakaópor
  • 1 kávéskanál só
  • 100 g porcukor
  • 200 g puha vaj
  • 200 g csokilencse
Langyos tejben elkeverjük az élesztőt, felfuttatjuk.
A tojásokat kicsit felverjük, hozzáadjuk a vanília kivonatot.
Egy tálban összekeverjük a lisztet, sót, porcukrot és hozzáadjuk a vaníliás tojást és a futtatott élesztőt. A robot tésztadagasztó karjával jól kikeverjük a tésztát. 
Sűrű nokedli tészta lesz! 



Letakarjuk, majd 1 órát kelesztjük.
Ezután több részletben hozzáadjuk a puha vajat (nehéz beledagasztani), megint 1 órát kelesztjük.
Most beledagasztjuk a csokilencsét és én egy 22 centis papír tortaformába kanalaztam a tésztát, újabb 1 órát pihentetjük. (Jobb lenne 18 centis magasabb forma, de nem kaptam.)
Megszórtam lapolt mandulával.
Előmelegített sütőben 160 fokon 50-60 percig kell sütni. 
Az utolsó negyed órára alufóliával le kell takarni!


Lukacsos, foszlós bélzet
Jót tesz a kalácsnak 1 nap pihenés. Aki ismeri ezt a fajta süteményt tudja, hogy egy kicsit száraz, lukacsos. Mégis olyan olvadós... Hmmm....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin