2012. november 6., kedd

Hamburger

Finom édeskés buci, igazi marhahúsos szalonnás húspogácsával. Megéri a fáradtságot, igazi kedvenc! Fogjatok hozzá, imádni fogjátok!

Ennivaló, nem?

Buci hozzávalói:
  • 600 g liszt
  • 2 dkg élesztő
  • 100 g joghurt
  • 1 egész tojás
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál só
Akinek van kenyérsütőgépe, előnyben van. Minden hozzávalót csak bele kell tenni a gépbe, egy 20 perces programmal kész is a tészta. Kelesztőtálba átrakjuk a tésztát, duplájára kelesztjük. 
Majd 10 egyforma darabba vágjuk, gombócokat formázunk mindből, sütőpapíros tepsire ültetjük a gombócokat, majd konyharuhával letakarva megint duplára kelesztjük.
Lekenjük felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal.

Mehetnek a sütőbe!
Előmelegített gőzös sütőben 180 C fokon 18 percig sütjük.


Tesókám kérésére ideírom, hogy mióta légkeveréses sütőm van úgy 11 éve, nem nagyon használok sima légkeverés nélküli funkciót. Leginkább alsó-felső légkeveréssel sütök mindent. Ha valami extra lesz, jelzem! 

A hús receptje egy régebbi Nők lapja konyhából van. Ott 300 g darált marhahúshoz volt megadva a többi hozzávaló. Nekem a hentes sikeresen 500 grammot mért ki a szokásos maradhat? kérdéssel. Most az egyszer nem bántam. Ennyi bucihoz valójában kell is fél kiló hús. Módosítottam a receptet, fogyókúrázók lapozzanak, nekik nem való!

Hamburgerhusi hozzávalói:
  • 500 g darált marhahús
  • 150 g darált füstölt szalonna
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 egész tojás
  • 2 teáskanál mustár
  • 3 evőkanál zsemlemorzsa
  • só, bors
A szalonnát a hagymával ledaráljuk, hozzáadjuk a húshoz, majd minden hozzávalót összedolgozunk. Betesszük a hűtőbe, jót tesz neki a pihenés! (Amíg a bucik elkészülnek, maradhat a husi a hűtőben!)
Zsiradék nélkül, forró serpenyőben 10 lapos pogácsát sütünk. 
A tekintélyes mennyiségű zsírból hamar kiolvad annyi, hogy ne kelljen sütés előtt olajat adni alá!


Bye, bye Fast Food!

4 megjegyzés:

  1. Irén2:11

    Imádtuk. Ez is hétvégi ebéd volt. Persze nem lett ilyen szép. Kisebbek lettek a zsemlék, de ennek az volt az oka, hogy a második kelesztésre már nem jutott elég idő, rohanni kellett, mert a gyerekeknek programja volt. Ennek ellenére alaposan betankoltak, a maradékot pedig becsomagolva magukkal vitték. Utolsó morzsáig elfogyott, fotók is készültek, majd küldök belőle. A húspogácsa íze fantasztikus lett, a mai tökfőzelékhez is ilyet csináltam a hagyományos fasírt helyett. Egy részét a sütőben sütöttem, így még kényelmesebb volt.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet a sütőben sütés, alkalmazom én is! A fotókat nagyon várom!

      Törlés
  2. Irén1:38

    Közkívánatra újra! Miután a hűtőszekrény üres volt, a gyerekek pedig számítanak a holnapi iskolai tízóraira, úgy gondoltam, hogy itt a remek alkalom az ismétlésre. A bucik elkészültek /most már kifogástalanok lettek/, a húspogácsák pedig most sülnek. Gondom csak a csomagolással lesz, mert a friss hozzávalókat csak közvetlenül a fogyasztás előtt tehetjük bele a zsemlékbe. És persze számítani kell arra is, hogy a suliban további jelentkezők lesznek a kóstolásra. De megoldjuk!

    VálaszTörlés
  3. Irén9:22

    Ma reggel a szétdúlt konyhaasztalon a következő üzenet várt Edinától:

    "HÚÚÚÚÚÚ Köszönjük szépen! Tomának már írtam, hogy ne hozzon reggelit"
    És egy óriási szivecske.
    Kell ennél nagyobb dicséret? Persze nem hagytak kóstolót!!!

    VálaszTörlés

LinkWithin