2012. november 1., csütörtök

Kakukkfüves sütőtök krémleves

Abban biztos vagyok, hogy mindenki tud, szokott töklevest főzni.
Ez az én verzióm.

Hokkaido tök
Hozzávalók:
  • 1,5 kg tök 
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál szárított kakukkfű
  • só, bors
  • olívaolaj
  • 1 tojássárgája
  • 2 dl tejszín
Küzdelmes munkával megszabadítjuk a tököcskét a héjától, magjaitól, daraboljuk, tepsibe szórjuk. (A héját sütés után is el lehet távolítani!) A hagymát nagyobb darabokban, a fokhagymát szeletekben a tök közé keverjük. Meglocsoljuk olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, kakukkfűvel megszórjuk. Előmelegített sütőbe toljuk, 200 fokon 40-45 perc alatt megsütjük. Ez a Hokkaido tök hamar sül.
A megsült tököt áttesszük egy fazékba, annyi forró vizet töltsünk rá, hogy jócskán ellepje, mert pürésítés során sok vizet felszív a tök. Merülőmixerrel simára dolgozzuk, itt lehet a vízmennyiségen korrigálni. Aki használ leveskockát, az azzal főzze fel, én csak egy kis biovegetát tettem bele. Ha kész, zárjuk le alatta a tüzet, és szűrőn át engedjük a levesbe a tejszínnel kikevert tojássárgáját. 
(Nem szabad már forrnia a levesnek, mert a tojássárga kicsapódik, és rántotta lesz belőle.)



Pirított tökmaggal és tökmagolajjal tálaljuk!
A kakukkfűtől elég jó, különleges lesz az íze!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin