2013. március 18., hétfő

Burgonyás kenyér

Egy újabb kenyér.... most maradék krumplipüréből!




Hozzávalók:

  • 500 g liszt
  • 2 teáskanál só
  • 1 csipet aszkorbinsav
  • kb. 150-180 g főtt krumpli lereszelve
  • 250 g előtészta*
  • 140 g joghurt (1 pohár)
  • kb. 1,5 dl víz
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 g élesztő
Minden hozzávalót a kenyérsütőgépbe mérek, 20 perces dagasztást indítok el. A krumpli miatt lágyulni fog a tészta, ha szükséges menet közben adok hozzá egy kis lisztet.
A dagasztás végén kelesztőtálba teszem át a tésztát, hagyom duplájára kelni. 
Ezután lisztezett deszkára borítom, kilapogatom belőle a levegőt, feltekerem, mint a bejglit, minden tekerésnél összenyomom egy kicsit a tésztát. 
Lisztezett, hosszúkás kenyérkosárba teszem, fejjel lefelé, hogy ha kelesztés végén tepsire borítom, a "varrat" alulra kerüljön!
Konyharuhával letakarom, hagyom hogy a tészta elérje a kosár szélét, jól megkeljen! (kb. 45-50 perc, attól függ milyen meleg van)
230 fokra melegítem a sütőt. 
Amíg melegszik, óvatosan sütőpapírral bélelt tepsire fordítom a tésztát, 2-3 helyen éles késsel ferdén bemetszem. Ha a sütő bemelegedett betolom a tepsit a középső rácsra, 1 pohár vizet löttyintek a sütő aljába, 10 percig sütöm 230 fokon, majd visszaveszem a hőfokot és 200 fokon sütöm 20-25 percig.


Ez a kenyér olyan "hirtelen" fogyott el, hogy több kép nem is készült róla! :(


* Előtésztát előző este készítek, kvázi kovászként használom, kb. 3-4 kenyér sütésre elég és közben hűtőben tartom lefedve! 
Készítése:
  • 500 g sima liszt
  • kb. 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 10 g élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe készítek mindent, elindítok egy 20 perces dagasztás programot. Ezután kikapcsolom a gépet és csukott tetővel 10-12 órán keresztül állni hagyom a tésztát. Ezalatt megkel, majd összeesik. Másnap csak annyi időre kapcsolom be a dagasztást, míg egy gombóccá áll össze a tészta. Tálba teszem, lefedem, mehet a hűtőbe, onnan használok belőle sütésnél.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin