2013. március 6., szerda

Graham kenyér


Ezt a kenyeret sütöm a leggyakrabban.
Mindannyian szeretjük, a rosttartalma is a tűréshatáron belül van az összes családtagnál.

Ropogós héj, húspástétommal a háttérben
Hozzávalók:
  • 2 dl víz
  • 0,7 dl tej
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 teáskanál só
  • csipet aszkorbinsav (patikában kapható)
  • 400 g sima liszt
  • 100 g graham liszt
  • 200 g előtészta*
  • 1 teáskanál cukor
  • 10 g élesztő
Minden hozzávalót ebben a sorrendben bekészítem a kenyérsütőgép üstjébe. Dagasztó programmal szép sima, egyenletes tésztát készítünk. A kész tésztát átteszem egy kelesztő tálba, lefedem és hagyom duplájára kelni. Lisztezett felületen kinyomkodom a levegőt belőle, megformázom, most gombóccá és a lisztezett kenyérkelesztő formámba teszem. Letakarom konyharuhával és megint duplájára kelesztem.


Ha ismét megkelt sütőpapírral bélelt tepsire borítom óvatosan! A tetejét bemetszem, a sütőt előmelegítem 220 fokra. Kb. 10 perc alatt felmelegszik a sütő, addig is kel a kenyér, a tetején a bemetszés szépen kinyílik.
Betolom a tepsit, a sütő aljába 1 nagy pohár vizet öntök és az én sütőmből 30 perc múlva szép barna kenyér kerül ki!




* Előtésztát előző este készítek, kvázi kovászként használom, kb. 3-4 kenyér sütésre elég és közben hűtőben tartom lefedve! 
Készítése:
  • 500 g sima liszt
  • kb. 3 dl víz
  • 1 csipet cukor
  • 10 g élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe készítek mindent, elindítok egy 20 perces dagasztás programot. Ezután kikapcsolom a gépet és csukott tetővel 10-12 órán keresztül állni hagyom a tésztát. Ezalatt megkel, majd összeesik. Másnap csak annyi időre kapcsolom be a dagasztást, míg egy gombóccá áll össze a tészta. Tálba teszem, lefedem, mehet a hűtőbe, onnan használok belőle sütésnél.


Ropogós héj, puha foszlós bélzet

2 megjegyzés:

  1. Névtelen20:29

    Fúúú hát ez szebb mint a legprofibb pékségekben. (: Nem tudod véletlen, hogy több Graham liszttel is elkészíthető? Vagy esetleg Graham és rozsliszttel?
    Feltétlen kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fordított arányban már sütöttem (400 g graham-100 g sima), azt elbírta a kenyér! Próbáld ki!
      Hamarosan jövök majd egy jó Bajor rozskenyérrel, azt is imádni fogod! :)

      Törlés

LinkWithin