Még lehet kapni szilvát. Még van a noszvaji szilvalekváramból is. Régóta őrizgetem ezt a receptet, ideje volt kipróbálni.
Megint szilvás süti...
Az omlós tésztához:- 250 g liszt
- 200 g vaj
- 50 g cukor
- 1 csipet só
- 5 evőkanál hideg víz
A töltelékhez:
- 800 g szilva magozva, darabolva
- 2 evőkanál szilvalekvár
- 1 rúd vanília
- 5 evőkanál barna cukor
- 1 evőkanál liszt
- 2 evőkanál rum (nekem 80%-os STROH rumom van. Ha ez nincs, szerintem mehet bele több is!)
Összedolgozom a tésztához a hideg vajat a liszttel, hozzáadom a cukrot, sót és annyi hideg vizet, amitől összeáll a tészta. Folpackba csomagolom, mehet a hűtőbe fél órára.
Addig a megmosott magozott szilvát darabokra vágom, egy tálba teszem, belekeverem a cukrot, a kikapart vanília magokat, rumot, lisztet és a szilvalekvárt.
Kinyújtom a tésztát, egy kivehető aljú 28 cm-es piteformába igazítom. Nagyobb kört nyújtok, hogy a tészta túl lógjon a peremen. Beleöntöm a szilvát, a lelógó tésztát ráhajtom a gyümölcsre. Kapunk egy szép rusztikus formát.
Előmelegített sütőben 180 fokon 50 percig sütjük.
Az a tapasztalatom, hogy a szaftosabb töltelék miatt, jó az alsó rácson sütni. A közepe szépen bugyog, a széle pedig szép aranybarna lesz!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése