2012. október 9., kedd

Szilvalekváros tart

A legújabb kedvenc. Noszvajon vettük a finom házi szilvalekvárt, nem győzöm készíteni belőle a pitéket, réteseket! 
Próbáljátok ki, nagyon fini. 





Hozzávalók:


  • 110 g vaj
  • 100 g cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • 260 g liszt
  • 2 csapott teáskanál sütőpor
  • 1 csipet só
  • sűrű szilvalekvár, vagy barack, vagy amit szerettek (kb: 200-300 g nem mértem!)
A vajat kihabosítjuk a cukorral, majd hozzáadjuk az egész tojást és a plusz sárgáját.
A lisztet összeszitáljuk a sütőporral és a sóval, majd hozzákeverjük a vajas keverékhez. A tésztát 1/3-2/3 arányban fóliába csomagoljuk. A kisebb adagból rövidke hengert formázunk, a nagyobb adagból gombócot. Mehet a hűtőbe minimum 1/2 órára.


A tésztagombóccal béleljünk ki egy 28 cm-es kivehető aljú piteformát. Kenjük a lekvárt  egyenletesen a tésztára. A kis hengerelt tésztát szeleteljük fel, fektessük a lekvár tetejére. 


Szórjuk meg a sütemény tetejét kristálycukorral. (opcionális)
Előmelegített sütőben 180°C -on süssük 20-25 percig.




Próbáljuk eltenni, mert másnap finomabb, addig a lekvártól egy picit megpuhul! Ha maradna, sokáig eláll!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

LinkWithin